För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Trygghet utan inlåsning med reformerad LAS

Publicerad 1 feb 2019
En reform av LAS kommer att stärka rörligheten på arbetsmarknaden och minska företagares risktagande vid anställning.

I Januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L uttrycks tydligt ambitionen att reformera delar av arbetsrätten. Fokus ligger på Lagen om anställningsskydd (LAS). Den ska förändras med målet är att uppnå en högre flexibilitet för arbetsgivare och sänka kostnaderna vid uppsägning, framförallt för mindre företag. Detta ska uppnås samtidigt som man säkerställer skydd för arbetstagare mot det som beskrivs som godtyckliga uppsägningar.

Bättre kompetensförsörjning

Överenskommelsen mellan de fyra partierna beskriver att den ökade flexibiliteten för arbetsgivare ska vägas upp mot ett stärkt ansvar för arbetsgivaren, kopplat till arbetstagarens kompetensutveckling och omställningsförmåga, som en del i att skapa trygghet och skydd för denne.

– Det är bra att kompetensutveckling lyfts upp på agendan. Det skapar incitament att arbeta mer strategiskt med kompetensförsörjningsfrågor. Stärkt kompetens hos medarbetare är viktigt för både individens ställning på arbetsmarknaden och företagens konkurrenskraft, säger Hanna Cederqvist, Företagarnas expert på kompetensförsörjning.

Onödiga låsningar i LAS

Företagarna anser att dagens arbetsrättsliga regler skapar inlåsningseffekter för dem som är etablerade på arbetsmarknaden – samtidigt som den skapar utelåsningseffekter för de som befinner sig utanför.

– Vi behöver en ny definition av trygghet på arbetsmarknaden. I dag präglas tryggheten av arbetstagares rätt till en specifik arbetsplats. Det är problematiskt av flera skäl. Individen måste ta ansvar för sin kompetens och stärka sin omställningsförmåga och därmed sin ställning på arbetsmarknaden. Som arbetsgivare kan man skapa förutsättningar för kompetensutveckling – men det är omöjligt att styra andras förmågor, säger Hanna Cederqvist.

En reform av LAS kommer att stärka rörligheten på arbetsmarknaden och minska företagares risktagande vid anställning. Det är viktiga parametrar för att fler ska våga ta steget och anställa, samtidigt som Sveriges konkurrenskraft och tillväxt stärks genom den ökade rörligheten, då den bidrar till att kompetens och innovationskraft får större spridning på arbetsmarknaden.

Hur LAS ska reformeras och hur arbetsgivares ansvar för kompetensutveckling och omställningsförmåga ska se ut kommer att utredas. Förändringarna i LAS ska vara genomförda 2021.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna