Låt kvalitet styra när Arbetsförmedlingen reformeras
I överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna ingår en grundlig reformering av Arbetsförmedlingen. Den kommer att finnas kvar som statlig myndighet med ansvar för arbetsmarknadspolitisk bedömning, digital infrastruktur, statistik och analys. Den kommer även att utföra kontroll av de arbetssökande och de privata aktörer som ska matcha och rusta arbetssökande för de lediga jobben. Det är den största delen i reformen, att matchningsverksamheten läggs ut helt på privata aktörer i ett system som baseras på lagen om valfrihetssystem LOV, ett system som i dag används inom skola, vård och omsorg.
– Det här är en reformering i linje med vad Företagarna arbetat för. Samtidigt ser vi behov av en varsam nedmontering av myndigheten med ett tydligt kravställande på de fristående aktörerna, för att säkerställa att matchningen och rustning för jobb förbättras, säger Hanna Cederqvist, Företagarnas expert på kompetensförsörjning.
I Ekots lördagsintervju den 26 januari fick arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) frågan om vilka slags aktörer det handlar om. Hon var då tydlig med att det inte kan bli tal om tusen leverantörer, en hänvisning till det kritiserade systemet med jobbcoacher och etableringslotsar. Storlek på aktören kan vara ett kriterium, nämnde arbetsmarknadsministern. I överenskommelsens skrivningar konstaterar de fyra partierna att antalet fristående aktörer begränsas, genom att de ska kontrolleras, rangordnas och certifieras.
Effekten och utfallet av reformeringen kommer att ligga i detaljerna och bero på hur krav och kriterier formuleras. Allt från kravställan för certifiering till modell för ersättning till matchningsaktörerna.
– Storlek på aktörerna är att börja i fel ände. Likaså finns det inget självändamål i att begränsa antalet arbetsförmedlande aktörer. Om det ställs relevanta kvalitetskrav kommer det att ha en begränsande påverkan i sig. I fråga om kvalitet är det viktigt att noga definiera och konkretisera begreppet varaktig sysselsättning. Personer måste komma i sysselsättning via riktiga jobb, sådana som inte upphör så snart ersättningen eller bidraget gör det, så som fallet med extratjänster varit, säger Hanna Cederqvist.
Ersättningen till de privata aktörerna ska i huvudsak utgå från hur väl de lyckas med att få individer i varaktig sysselsättning, givet behoven hos den arbetslöse.
– Effekten och utfallet av reformeringen kommer att ligga i detaljerna och bero på hur krav och kriterier formuleras. Allt från kravställan för certifiering till modell för ersättning till matchningsaktörerna. Företagarna anser att det är viktigt att det ställs samma krav på kvalitet och certifieringar oberoende av om verksamheten drivs i privat eller offentlig regi. Det är också viktigt att fånga upp de kompetensbehov som finns i de små och medelstora företagen som inte använder Arbetsförmedlingen vid rekrytering, säger Hanna Cederqvist.