För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Migrationsverket sätter käppar i hjulet

Publicerad 30 jan 2019
Varför står Migrationsverket i vägen när företag behöver tillämpa arbetskraftsinvandring? Det undrar Katarina Dufvenberg som tillsammans med Raymond Nylander driver företaget Lastvagnsservice i Härnösand AB.
Jafar Shahin är verkmästare och mekaniker på Lastvagnsservice i Härnösand AB.

I dag råder det extrem arbetskraftsbrist på lastbilsmekaniker. Lastvagnsservice i Härnösand engagerar sig i att få fler att utbilda sig, men det räcker inte. Två av företagets mekaniker kommer därför från Iran, där det är ett högstatusyrke som många vill lära sig. Men nu när företaget behöver hitta en ersättare till en tjänst och har hittat en iransk lastbilsmekaniker ställer sig Migrationsverket i vägen.

– Vårt jobb med lastbilarna kräver mekaniker som är skickliga på hydraulik, elektronik och mekanik och det går inte att få tag på någon som redan bor här. Inte en enda. I Iran finns yrkesskickliga lastbilsmekaniker som kan börja jobba direkt när de kommer hit, säger Katarina Dufvenberg.

Hur resonerar Migrationsverket?

Migrationsverket motiverar sitt avslag med att företagets likviditet inte är tillräckligt god. Det är ett argument som får Katarina Dufvenberg att skaka på huvudet. Företaget är inte överens med myndighetens sätt att värdera omsättningstillgångarna. I klartext, Migrationsverket tror inte att företaget har pengar för att kunna betala ut lön.

– Jag förstår inte hur Migrationsverket resonerar. Vi är ett seriöst företag. Jag har lång erfarenhet inom ekonomi och det här känns som att bli idiotförklarad. Migrationsverket använder begreppet skenavtal, som om det inte vore en riktig anställning och att vi inte skulle betala ut lön, säger Katarina Dufvenberg.

Företaget har överklagat beslutet men har fått avslag på nytt. Migrationsverket har över huvud taget inte kommunicerat med Katarina eller någon annan på företaget under processen. Det betyder att myndigheten inte skaffat sig den kunskap om företaget som behövs för att kunna göra en rimlig bedömning.

– Migrationsverket har inte ens försökt kontakta oss för att sätta sig in i vår verksamhet, påpekar Katarina Dufvenberg.

Det känns tungt 

Lastvagnsservice är specialiserat på service, reparationer och specialbyggnationer av tunga fordon. Kunderna finns längs med hela Norrlandskusten. Ett exempel på arbete som företaget utför är miljöanpassning av lastbilar så att de får ett längre liv. Lastbilsägare kan spara miljoner på en sådan ombyggnation jämfört med att köpa helt nya fordon för att uppfylla strängare miljökrav. Företaget är en auktoriserad Scaniaverkstad, Swedac-ackrediterad och ISO-certifierad inom miljö och kvalitet.

– Vi vill vara en bra arbetsgivare som har schyssta villkor och tar seriöst på kvalitet och miljö. Det gör att det känns extra tungt att få ett sådant här avslag. Det är inte bara att vi behöver den här killen med nyckelkompetens, det handlar också om principfrågan om hur Migrationsverket gör sina bedömningar, säger Katarina Dufvenberg.

Har du erfarenhet av orimlig regelbörda?

Dela med dig här på Företagarnas kampanjsida: Efterlysning: Din värsta regelbörda.
Tillsammans tar vi upp kampen mot regelbördan!

Fler nyheter från Företagarna