Ökad otrygghet med dyrare visstidsanställningar
Kostnaden för att anställa är redan i dag den enskilt största faktor som bidrar till tveksamhet att anställa för företagare med 1-49 anställda, den sektor som står majoriteten av jobbtillväxten i Sverige. Exempelvis uppgav hela 7 av 10 att höga arbetsgivaravgifter bidrar i stor utsträckning till tveksamhet att anställa. (Se rapporten Jobbskaparna del 2: Kompetensbristens effekter & jobbskapandets baksida).
Det finns i dag en rad faktorer som utgör trösklar för att anställa för företagare. En höjning av arbetsgivaravgiften för vad utredningen kallar ”otrygga anställningsformer” skulle öka dessa trösklar ytterligare.
– För många är alternativet arbetslöshet och utanförskap, något som knappast kan anses skapa mer trygghet och vara bra för varken individ eller Sverige, säger Hanna Cederqvist, näringspolitisk expert på Företagarna.
Risk att utlandsfödda drabbas hårt
En tydlig konsekvens för företagare av den omfattande kompetensbristen är att kostnaden för utbildning och upplärning av nya har ökat. Att öka kostnaden för att anställa ytterligare skulle därmed minska möjligheterna och incitamentet att anställa. Färre mindre företag kommer ha möjlighet att ge chansen till individer som inte är etablerade på arbetsmarknaden.
– De som idag befinner sig i arbetslöshet saknar ofta den kompetens som arbetslivet och företagare behöver i sina verksamheter, därför skulle en höjning av arbetsgivaravgifterna för allmän visstidsanställning slå hårt – både mot individer i utanförskap och företagares kompetensförsörjning, säger Hanna Cederqvist.
Samtidigt är det tydligt just visstidsanställningar utgör en viktig möjlighet för de som står långt från arbetsmarknaden att få in en fot, samla på sig erfarenheter och kunskap, och därmed underlätta etablering på arbetsmarknaden.
– Visstidsanställningar utgör som en viktig språngbräda in på arbetsmarknaden, inte minst för gruppen utomeuropeiskt födda. Det skapar möjligheter för arbetslivserfarenhet, kontakter och en chans att visa vad man kan. Att höja kostnaderna och därmed höja trösklarna skulle påverka denna grupp särskilt negativt, säger Hanna Cederqvist.
Utredningen för hållbart arbetsliv över tid
Utredningen för hållbart arbetsliv över tid har överlämnat sitt slutbetänkande till regeringen. På regeringens webbplats går det att läsa betänkandet.