Avgörande för upphovsrättsdirektivet

Nyligen klubbade Europarlamentet igenom det omdebatterade upphovsrättsdirektivet. Förslaget gick igenom med 317 mot 312 röster under omröstningen den 26 mars, i något som måste beskrivas som en knapp majoritet. Om det Europeiska rådet godkänner direktivet den 9 april ska EU:s medlemsländer, däribland Sverige implementera direktivet i sin lagstiftning inom två år.
I debatten har vissa hävdat att upphovsrättsdirektivet kommer leda till ”döden för internet som vi känner det i dag”. Andra delar inte den uppfattningen utan anser att konsekvenserna inte kommer att bli särskilt stora, men faktiskt till det bättre.
Vad innebär upphovsrättsdirektivet?
Direktivet presenterar två större förändringar. Varav den ena förändringen hittas i direktivets artikel 15 och gäller en licensavgift som ska betalas av vissa främst större webplattformar, som exempelvis sökmotorer, nyhetsaggregatorer och sociala medier. Den andra förändringen gäller artikel 17 och innebär att webplattformarna genom ett ”uppladdningsfilter” ska blockera upphovsrättsligt skyddat material som läggs upp av användarna.
Var gäller licensavgiften har diskussionen främst varit en maktkamp mellan två olika intressegrupper. På ena sidan hittar vi de stora mediahusen, tillsammans med andra artister och utgivare som anser att dagens system inte ger dem tillräckligt stora inkomster, exempelvis genom reklamintäkter genererade från internetbesökare. Med dagens länkningssystem anser de att de inte får tillräckligt med trafik till sina sidor. Därför har de förespråkat en länkersättning, populärt kallat ”länkskatt”. Genom att stärka mediautgivares rättigheter hoppas dessa kunna stärka exempelvis kvalitetsjournalistik, något som exempelvis STIM har ställts sig bakom.
På andra sidan hittar vi flera stora teknikjättar, exempelvis Apple, Google, Facebook och Microsoft. Dessa har motsatt sig den nya lagstiftningen eftersom de anser att det kommer att begränsa människors tillgång till nyheter på internet i Europa. Att länkersättning skulle innebära en utgift för dessa bolag är säkert även det något som de övervägt. Kraven för licensavgift kommer inte gälla mindre bolag med omsättning på under 10 miljoner euro eller mindre än 5 miljoner unika besökare per månad.