För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Krokom tvingar unik fäbod att stänga

Publicerad 19 okt 2019
Krokoms kommun är på kollisionskurs med den unika fäboden Myhrbodarna, som nu åläggs hålla stängt. Det är absurt, säger ombudet för fäbodvallen.

Vad ska hända nästa år med verksamheten som bedrivs på den unika fäbodvallen Myhrbodarna i Krokom? Den frågan vet ingen svaret på sedan kommunens bygg- och miljönämnd beslutat att tillfälligt stänga ner den med hänvisning till livsmedelslagstiftning.

− Allting blir absurt, märkligt och väldigt fel, säger den erfarne livsmedelskonsulten Per Nilsson som är ombud för Anita Myhr som brukat vallen i över femtio års tid.

Kommunen hänvisar till arbetsbelastning

Myhrbodarna ligger vykortsvackert i Hotagsbygden i Krokom, med hänförande utsikt över fjäll, sjöar och skog. Vallen med mjölkdjur har brukats kontinuerligt i över ett sekel, alltjämt med traditionella metoder. Därför är den byggnadsminne och skyddad enligt kulturmiljölagen. I kokhuset tillverkas smör, ost och tjockmjölk. Mathantverket står högt i kurs. Den världsberömde kocken Magnus Nilsson (Fäviken Magasinet) är en av alla som uppskattar Myhrbodarna.

Från kommunens sida är problemet att den saknar en anmälan från Myhrbodarna om att det är en livsmedelsanläggning, i enlighet med nu gällande lagstiftning. Anita Myhr blev kontaktad tidigare i år av en livsmedelsinspektör. Kommunen vill att hon ska skriva under ett papper, men det finns oklarheter om vad som hänt i årtionden i kontakterna mellan kommunen och Myhrbodarna. Bygg- och miljönämndens vice ordförande Olof Wallgren (C) säger till Östersunds-Posten att det beror på hög arbetsbelastning på kommunen samt en rad personalbyten bland kommunens livsmedelskontrollanter. Men i stället för att reda ut vad som hänt bakåt i tiden har kommunens tjänstemän valt att polisanmäla Anita Myhr för att inte följa lagen.

Polisanmälan i stället för dialog

Per Nilsson har varit lärare i livsmedelslagstiftning vid Lantbruksuniversitet och själv verkat som livsmedelsinspektör. Genom sitt företag Profox har han varit med om flera juridiska processer och han är mycket kritisk till Krokom kommuns agerande i det här ärendet.

− Kommunen hänvisar till den lagstiftning som gäller nu, men Myhrbodarna fanns innan dess. Då gäller tidigare lagstiftning och det går inte att tillämpa lagen retroaktivt. Myhrbodarna har drivits under lång tid och lagstiftningen har ändrats många gånger. Kommunen har varken koll på äldre lagstiftning eller de egna dokumenten. Jag och Anita Myhr har velat föra en dialog med kommunen om hur vi ska lösa detta, men de vill bara att hon ska skriva under ett papper och har till råga på allt gjort en polisanmälan. Om Anita skulle lämna in en anmälan nu blir det som att erkänna att hon gjort fel, säger Per Nilsson.

Nu håller fäboden stängt för säsongen, men om livsmedelstillverkningen sätter i gång i vår utan tillstånd kan det bli aktuellt med vite.

− Det vi vill lägga fokus på nu är vilka alternativ Anita och Myhrbodarna har nästa år. Ska den hålla stängt, ha öppet för kurser, bedriva livsmedelstillverkning? Vi har ställt frågor om vad som gäller till kommunen, men de svarar inte på detta. De är helt inställda i stället på att få in en anmälan och har inte gett sig en millimeter, säger Per Nilsson.

Argumenten från Krokoms kommun 

 På Krokoms kommuns webbplats finns en sida med frågor och svar där kommunen ger sin bild av varför bygg- och miljönämnden anser att det är nödvändigt att stänga ner livsmedelsverksamheten på Myhrbodarna: Vi reder ut begreppen kring Myhrbodarna.

Har du erfarenhet av orimlig regelbörda?

Dela med dig här på Företagarnas kampanjsida: Efterlysning: Din värsta regelbörda.
Tillsammans tar vi upp kampen mot regelbördan!

Fler nyheter från Företagarna