Daniel Wiberg Att rädda företagen är att rädda samhället
Sveriges små och medelstora företag finansierar välfärden. De har skapat fyra av fem nya jobb under de senaste decennierna och är motorn i svensk ekonomi. Inom loppet av några veckor har dessa för landet livsnödvändiga företag kastats in i en av de djupaste och mest svåröverskådliga kriser vi upplevt i modern tid. I takt med att antalet konkurser ökar i drabbade branscher stiger arbetslösheten och utanförskapet ökar. Det kan få förödande konsekvenser för det svenska samhället en lång tid framöver. Därför menar jag, behövs det ytterligare åtgärder som kan bidra till att fler företag lyckas klara sig igenom denna kris. Utan företag blir det inga skatteintäkter, så att rädda företagen är att rädda samhället!
Inför omsättningsstöd
De åtgärder vi sett hittills räcker inte för de små och medelstora företagen. Företagarna föreslår därför att ett omsättnings- eller kostnadsstöd införs där ersättning kan ges till alla företag som med anledning av coronakrisen haft en omsättningsminskning på 40 procent eller mer. Ersättning bör då utgå upp till 80 procent av de fasta kostnaderna, baserat på det ansökande företagets behov. Ersättningen kan krediteras företagens skattekonto och därmed göras tillgänglig fort, för det är nu som pengarna behövs – inte sen.
Liknande stöd har redan införts i våra grannländer så frågan är varför det dröjer här? Även oppositionspartierna i riksdagen har efterfrågat ett liknande stöd. Ett stöd i linje med det som introducerats i Danmark skulle dessutom kunna innebära ett särskilt stöd för de minsta företagen med upp till tio anställda där det räcker med en omsättningsminskning på 30 procent. Ersättning uppgår då på andra sida Öresundsbron till 75 procent av företagets genomsnittliga månatliga försäljningsförlust (högst 23 000 DKK/månad).
Åtgärderna räcker inte
Regeringens krisåtgärder har hittills haft fokus på krediter, men även på att lyfta av vissa kostnader från företagen. Företagarnas förslag på ett kostnadsstöd skulle fortsätta på den inslagna vägen och regeringen kan visa att den är lyhörd inför de starka signaler som kommer från enmansföretag och särskilt hårt drabbade branscher om att det krävs mer för att inte många, många företag ska gå under mitt framför ögonen på oss.
Jag hoppas att regeringen kan lägga partipolitiken åt sidan. Åtgärderna hittills kommer inte att räcka och vi på Företagarna ser därför att väldigt många företag kommer riskera konkurs eller nedläggning inom kort. Då riskerar kostnaderna för samhället att bli mycket stora för lång tid. Därför är det bättre att stödja i grunden bärkraftiga företag nu och på så sätt rädda både jobb och företag.