Förenklingens tid är nu!
Redan före coronatider lade en genomsnittlig företagare 10 timmar i veckan på administration. Tid som hen i vanliga fall istället skulle kunna lägga på att utveckla sin verksamhet.
I dagsläget handlar det istället om 10 timmar som skulle kunna läggas på att säkra sin överlevnad - att rädda det som räddas kan. I tider som denna kan vi under inga omständigheter acceptera en ökad regelbörda – förenklingens tid är NU.
Företagare behöver mycket mer
Det har de senaste veckorna kommit en rad åtgärder för att minska effekterna för företagare av den kris vi är mitt uppe i. Men det räcker inte. Många av Sveriges företagare kommer behöva mycket mer för att ha en chans att överleva.
Tillväxtverkets beräkningar visar att de administrativa kostnaderna för företag har ökat i snitt med 1 miljard kronor per år sedan 2013. Det är inte acceptabelt i vanliga fall och i synnerhet inte i kristid. Det måste gälla nolltolerans mot ökat krångel nu och under många år framöver. Både i tid och pengar.
Det finns ingen tid för otydlighet och krångel
Under moderaternas pressträff den 7 april påpekade Elisabeth Svantesson vikten av att de åtgärder som görs nu i redan mycket komplicerade system måste utformas så enkla att använda som det bara är möjligt. Annars räddas varken företag eller arbetstillfällen.
Men det räcker inte med partipolitiska utfästelser, detta synsätt måste förankras hos varenda politiker och tjänstepersoner på de myndigheter som är satta att tillämpa dem. Det måste vara lätt att göra rätt - i dessa tider finns inte tid att hantera krångliga system eller tyda otydliga riktlinjer.
Hyresnedsättningen exempel på oklarhet
Ett exempel på åtgärd som just nu skapar osämja och ilska är hyresnedsättningen. Vi på Företagarna gör allt i vår makt för att förse våra medlemmar med uppdaterad information på ett så tydligt sätt som bara är möjligt men i detta fall är det näst intill omöjligt.
Just nu refererar Länsstyrelserna och Regeringskansliet till varandra för tolkning. Kvar står ilskna och frustrerade företagare - såväl fastighetsbolag som hyresgäster.
Osmakliga jämföranden
Som om de inte vore nog misstänkliggörs en del företagare i debatten. Är det verkligen så illa som du säger? Behöver du verkligen ta del av statligt stöd för din verksamhet?
I ett uttalande från fackförbundet Akavia till SVT den 7 april gick man till och med så långt att man antydde att oseriösa företag är detsamma som företag utan kollektivavtal. 6 av 10 företag i Sverige med anställda saknar kollektivavtal och att dessa företagare pekas ut som oseriösa är rent av osmakligt.
Det kommer alltid finnas skurkar där ute som gör allt för att hitta kryphål i systemen och dessa ska självklart stoppas. Men att dra alla över en kam och även säga att alla utan kollektivavtal per automatik är oseriösa är helt oacceptabelt.
Stötta och hjälp till
Det är inte läge att skuldbelägga eller misstänkliggöra de företagare som är de som sedan 90-talet skapat 4 av 5 jobb. Det är däremot hög tid att stötta och hjälpa dessa med alla medel vi kan.
Att inte spä på regelbördan för landets företagare och att lätta på den börda som redan finns har aldrig varit viktigare än nu!