För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hackade fram lösning för kompetensmatchning

Publicerad 14 apr 2020
Kommer coronakrisen innebära att digitala lösningar en gång för alla blir en självklarhet? Ja, tror Hack the crisis-vinnaren Emelie Fågelstedt vars bidrag ska förbättra kompetensmatchning.
Videosamtal. Linnea Huhta, Fredrik Lundberg, Emelie Fågelstedt, Emma Lundberg och Andree Stryewski ingick i teamet under Hack the crisis.

Häromveckan gick hackatonet Hack the crisis gick av stapeln. Årets upplaga, som syftade till att innovera lösningar som hjälper i coronakrisen, blev en stor succé. Över 7000 deltog, jämfört med förra årets knappa 500.

Emelie FågelstedtOch liknande event är en bra väg för samhället att gå för framtidens problemlösning, tror en av vinnarna i kategorin "rädda företag", Emelie Fågelstedt, frilansare inom digital kommunikation sedan 10 år tillbaka, och grundare av nätverket Svenska Nomader.

– Jag tror absolut på hackathon som format för att ta sig an svårare samhällsutmaningar. Genom hackathon blandar du människor med olika perspektiv och bakgrund och får dem att jobba tillsammans under en bestämd tid för att ta fram en gemensam lösning, säger Emelie Fågelstedt.

Lösning för kompetensmatchning

Tillsammans med sitt lag, bestående av personer med bakgrund inom allt från ekonomi, IT, kemi och offentlig sektor, stod hon för ett av vinnarbidragen, Remote + Gigs on Platsbanken. En lösning för att matcha kompetens i en tid när många förlorat jobbet med stöd av nya funktioner för gig-arbete och distansjobb på Platsbanken. 

Gänget, som under tävlingen befann sig i Frankfurt, Stockholm och Pajala och samarbetade via verktyg som Trello och videosamtal, var med i Hack the Crisis eftersom det kändes som ett viktigt initiativ för att hjälpa Sverige i kölvattnet av coronaviruset.

– När möjligheten fanns att vara med på distans kände vi alla att vi ville testa på och lära oss av hela evenemanget, men även se om vi kunde vara med och bidra på något sätt, berättar Emelie Fågelstedt.

Skifte mot mer digitalisering

Hon tror att coronakrisen kommer innebära ett skifte i hur vi ser på att bli mer digitala, med arbete hemifrån och nya rutiner och processer. Många som tidigare varit skeptiska till distansarbete märker av att det faktiskt fungerar bra inom många organisationer.

Att Hack the crisis fick ett sådant uppsving är ett annat bevis på  vilken enorm kraft det finns i att öppna upp för och samla tusentals människor att jobba mot ett gemensamt mål, menar Emelie Fågelstedt.

– Saker vi "tvingats" testa under de senaste veckorna, och som visat sig ha en positiv effekt, tror jag absolut att vi kommer att se mer av framåt. Vi hoppade nästan 10 år framåt i digitaliseringen av arbetsmarknaden på bara en månad, och jag tror att det kommer att bli svårt att gå helt tillbaka till det gamla ’normala' när det här har lagt sig. 

Kommer förhoppningvis förverkligas

Arrangörer för Hack the crisis är Hack for Sweden, som på regeringens uppdrag är Sveriges plattform för medborgardriven innovation där över myndigheter och företag samarbetar för att främja innovation genom öppna data.

DIGG - Myndigheten för digital förvaltning kommer härnäst hjälpa de vinnande lagen att jobba vidare med, och förhoppningsvis även implementera de föreslagna lösningarna inom de kommande två månaderna.

– Vi ser fram emot att nästa steg ska dra igång och att se hur vi kan vara med och bidra. Med tanke på det enorma gensvaret som Hack the Crisis fick så tror jag att vi kommer se fler liknande, virtuella initiativ framåt. Nu kunde ju människor från hela Sverige, och även hela världen delta vilket i sig bidrar med nya perspektiv också, säger Emelie Fågelstedt.

Gig-knapp och distansjobb: Här är vinnarlösningen

Emelie Fågelstedt berättar om idén:

Vi valde att hacka kring utmaningen ’rädda företag’ och att ta fram ett konceptförslag kring hur andra aktörer i samhället, i detta fall Arbetsförmedlingen, kan vidareutveckla sin befintliga plattform för att ge ännu mer stöd till företagare och individer i denna svåra tid.

Vår idé handlar i all enkelhet om att addera två funktioner till Platsbanken - delvis möjligheten att kunna lista och söka efter distansjobb. Detta för att bättre kunna matcha kompetens med arbetsgivare över hela Sverige.

Vi föreslog även en ’gig’-knapp, det vill säga möjligheten att lista kortare, mer tidsbestämda uppdrag på Platsbanken. På så vis hoppas vi att det ska bli enklare att plocka in temporär spetskompetens snabbt.

Vår förhoppning är givetvis att båda funktionerna ska kunna leda till nya långvariga relationer mellan arbetsgivare och arbetstagare som kanske i vanliga fall inte hade kommit i kontakt med varandra. 

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna