För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Mörkertal i varselsiffror – läget mycket värre än det verkar

Publicerad 8 apr 2020
Arbetsförmedlingen rapporterar höga varselsiffror. Men långt i från alla varsel hamnar på deras bord.

Antal varsel under mars 2020 överträffar varseltopparna under krisåren 1992 och 2008, rapporterar Arbetsförmedlingen. Inte heller syns någon ljusning vid horisonten. 

Gunther Mårder– Varselstatistik ska tolkas med stor försiktighet. Läget är med största sannolikhet ännu värre än vad siffrorna visar, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

Anledningen är att en stor del av de planerade uppsägningarna inte når till Arbetsförmedlingen, mycket på grund av att det enbart är företag som varslar fem eller fler anställda som behöver rapportera in detta till myndigheten.

Hinner inte varsla

– Dels har de flesta företag i Sverige färre än fem medarbetare totalt. Dels är det inte säkert att alla arbetsgivare har full kunskap om att de ska rapportera in till Arbetsförmedlingen, säger Günhter Mårder och pekar på en tredje osäker faktor: tiden.

– Krisen har eskalerat så fort att det inte är säkert att något varsel hinns med, utan många företagare behöver gå direkt på uppsägningar. 

För att lindra krisen och därmed risken för uppsägningar så långt det är möjligt vill Företagarna se ett antal åtgärder. Det handlar bland annat om att förlänga nedsättningen av arbetsgivaravgifter och egenavgifter och möjlighet till upp till 100 procent korttidsarbete.

Vad är ett varsel?

Ett varsel innebär att arbetsgivaren meddelar facklig organisation och arbetstagaren att man eventuellt kommer behöva säga upp anställningen.

Det är bara om en uppsägning på grund av arbetsbrist omfattar fem eller fler arbetstagare som arbetsgivaren enligt lagen är skyldig att varsla även Arbetsförmedlingen.

Läs mer: Här är skillnaden mellan permittering, varsel och uppsägning

Taggar
Fler nyheter från Företagarna