För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Nu öppnar ansökan för korttidsarbete

Publicerad 6 apr 2020
Är du osäker på hur alla bitar i korttidsarbete hänger hop? Här får du den information du behöver för att veta hur du ska göra om du vill ansöka om korttidsarbete.

Den 7 april öppnar Tillväxtverket ansökan för korttidsarbete. Men det är ingen panik. Tillväxtverket har låtit meddela att det är bättre att ta sig tid och gå igenom hur man ska ansöka, vilka uppgifter som ska in än att göra ett hastverk och skicka in ansökan så snabbt det går. De menar att handläggningstiden blir längre om Tillväxtverket måste kontakta företaget för att ansökan är felaktig eller att det saknas uppgifter.

Hur ansöker jag om stöd för korttidsarbete och hur betalas pengarna ut?

Ansökan skall göras på Tillväxtverkets webbplats. Här ansöker du om korttidsarbete.

Stödet betalas ut direkt till det av företaget angivet bankgiro eller bankkontonummer. Det ska anges i ansökan.

Några saker som är extra viktiga att tänka på och ha framme när du ska göra ansökan

  • Ha organisationsnummer, branschkod (SNI-kod), bankuppgifter (vart ska pengarna betalas), kontaktuppgifter, belopp som söks (använd beräkningsverktyget), Bank-id till den som kan företräda företaget.
  • Du kommer få svara på ett antal bakgrundsfrågor med ja eller nej.
  • Du kommer få skicka in en kopia av beräkningsverktyget. Har du fler än femtio anställda får du göra ett eget underlag om du vill, annars skall du använda det som finns på Tillväxtverkets webbplats.
  • Ta fram avtal för dina anställda om du inte har kollektivavtal. Använd gärna Tillväxtverkets mall för avtal. (Du behöver inte förhandla med facken innan, utan du skriver att avtal med var och en av de anställda). Avtalen får gälla retroaktivt från den 16/3.

Om du lämnar falska uppgifter

Tänk på att om du lämnar medvetet felaktiga uppgifter eller falska uppgifter kan Tillväxtverket kräva hela stödet åter och polisanmäla företaget för bidragsbedrägeri. Tillväxtverket har bett oss att särskilt informera att de kommer anmäla alla misstänka bedrägeriförsök till polisen. I den här frågan kommer Tillväxtverket samköra register från Skatteverket, Bolagsverket och Kronofogdemyndigheten.

Om Tillväxtverkets webbplats och FAQ

Tillväxtverkets webbplats finns nu många bra frågor och svar som uppdateras dagligen. Gå gärna in på deras webbplats och läs igenom dessa om du är osäker på något.

En del frågor har vi inte fått svar på än men Tillväxtverket uppdaterar regelbundet sin webbplats. Nedan följer några uppdateringar som är bra för er att känna till.

Hur länge kan ett företag få stöd?

Stödet ges maximalt i 6 månader plus 3 månader men ansökan görs för högst 4 månader åt gången.

Vilka arbetsgivare kan ta del av stödet?

Här har Tillväxtverket uppdaterat sin information till att även företag som är finansierade via till exempel upphandlade avtal  ingår. Detta innebär att även du som driver företag som i huvudsak är finansierade via offentliga medel kan söka stödet. Kan till exempel gälla upphandlad färdtjänst, rut-företag, privata äldreboenden med flera som är upphandlade av en kommun eller myndighet.

Vad är en driftsenhet? Hur många arbetstagare måste minst finnas vid en driftsenhet?

En driftsenhet är en geografiskt avgränsad enhet, inte en organisatorisk, exempelvis en butik, fabrik eller inhägnat industriområde.

Det avgörande för vad som är en driftsenhet är om olika arbetsplatser ses som sammanhållna enheter med hänsyn till hur verksamheten är organiserad. Hänsyn ska också tas till hur arbetet bedrivs och om enheten ska ses som organisatoriskt självständig eller inte. Det krävs inte att en driftsenhet är av viss storlek eller har en utbyggd administration. Om det inte finns någon anknytning till en annan driftsenhet kan en arbetstagare utgöra en egen driftsenhet. Texten ovan ger en bild av definitionen som återfinns i lagen om anställningsskydd, §22.

Hur beräknas arbetstidsförkortningen och arbetstiden om arbetstagaren exempelvis arbetar 40 procent och är ”ledig 60 procent”?

En arbetstagares ordinarie arbetstid får variera vecka till vecka om genomsnittet för en kalendermånad blir den arbetstid som arbetstagaren skulle ha arbetat enligt överenskommelsen om korttidsarbete eller kollektivavtalet? Arbetstiden beräknas per kalendermånad vilket i snitt ger en arbetstid om 173 timmar för 100 procent tjänstgöring (dvs 40 timmar per vecka).

Om arbetstagaren arbetar 40 procent av den tiden ska arbetstagaren arbeta drygt 69 timmar per kalendermånad. Arbetstidsförkortningen blir 173 timmar gånger 60 procent = 103,8 timmar.  Arbetstiden kan därmed variera varje vecka men på en kalendermånad får den inte uppgå till mer än lite drygt 69 timmar (69,2timmar).

Om arbetstagaren har en arbetstidsförkortning på 20 procent blir det en förkortning av arbetstiden med 173 minus 34,6 timmar, alltså ska arbetstagaren arbeta 138,4 timmar per kalendermånad.

Om arbetstagaren har en arbetstidsförkortning med 40 procent blir det en förkortning av arbetstiden med 173 minus 69,2.

Har du kollektivavtal ska du följa beräkningen för ordinarie arbetstid som står i kollektivavtalet.

Kan arbetstagare göra vad de vill med den arbetsbefriade tiden?

I huvudsak kan de göra vad de vill under den del som de är arbetsbefriade men måste om arbetsgivaren beordrar det är arbetstagaren skyldig att infinna sig på arbetsplatsen. I kollektivavtal kan finnas andra överenskommelser.

Fler nyheter från Företagarna