Så kan du stötta sjukvården med utrustning
Senaste veckorna har vi sett många företagare som vill styra om produktionen och tillverka skyddsutrustning till vårdpersonal. Många har också andningsskydd och annan utrustning på lager som man ser att vården kan ha bättre nytta av.
Detta behöver vården!
- Skyddsglasögon
- Plastförkläde med tumgrepp, op-rock
- Ansiktsskärmar/visir
- Handdesinfektion
- Skyddsutrustning för mun och näsa FFP2
- Yt-desinfektion
- Skyddsutrustning för mun och näsa FFP3
- Medicinskteknisk utrustning
- Handskar
- Skyddsdräkter
Listan kommer från Socialstyrelsen. Den visar i stora drag vad det finns stort behov av men ska inte ses som en komplett lista - annat behövs också.
Nu går Socialstyrelsen, som nu under krisen fått uppdraget att upphandla materiel till vården, ut med instruktioner för hur privatpersoner och företagare kan bidra med leveranser.
Kan du leverera? Här anmäler du intresse
"Vi får just nu väldigt många erbjudanden om skyddsutrustning och materiel, vilket vi verkligen uppskattar. Arbetet med att hantera alla inkommande erbjudanden är högt prioriterat" skriver myndigheten på sin hemsida.
Där har man också lagt ut ett formulär att fylla i där du kan ange vilken typ av utrustning du vill sälja till vården. Det handlar om allt från ansiktsmasker till ytdesinfektion som efterfrågas.
Vill du som företagare eller privatperson hellre skänka utrustningen kan du istället vända dig till Röda Korset som hanterar den typen av hjälp.
Icke CE-märkt utrustning? Arbetsmiljöverket godkänner.
Efter ändrade rekommendationer från EU-kommissionen går det bra att behöriga myndigheter, som köper in utrustning till vissa utpekade typer av verksamheter, köper icke-CE-märkt utrustning. Detta kan snabba på leveranser till vården, exempelvis från företag som tidigare inte tillverkat den typen av materiel.
Utrustningen måste däremot alltid först godkännas och få tillstånd av Arbetsmiljöverket, som året ut fått regeringens uppdrag att kvalitetssäkra och godkänna skyddsutrustning för personal inom hälso- och sjukvård samt äldreomsorg.
De som kan ansöka om tillfälligt tillstånd hos Arbetsmiljöverket är de som vill tillhandahålla skyddsutrustning, som inte är CE-märkt, till behöriga inköpare av skyddsutrustning.