Välkommet förtydligande om hyresnedsättning
På skärtorsdagen kallade näringsminister Ibrahim Baylan till pressträff för att ge nya besked om den tillfälliga rabatten i hyreskostnader som regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna aviserade för utsatta branscher den 25 mars.
Näringsministern inskärpte att det är ett besvärligt läge för många företag och att han inte uppskattar de signaler som kommit in till regeringen om att viljan hos en del fastighetsägare att använda sig av stödet är svag.
Överösta av frågor
Problemet med att peka finger mot fastighetsägare är dock att såväl de som hyresgäster inte vet vad som gäller.
− Det är ytterst problematiskt med den här typen av utspel från regeringen där man aviserar en stödåtgärd utan att kunna berätta hur den ska tillämpas. Vi har blivit överrösta av frågor från våra medlemmar om bland annat vilka branscher som ska omfattas och vilka företagsformer det gäller. När vi har kontaktat regeringskansliet för att få svar har de hänvisat till länsstyrelserna som i sin tur har hänvisat tillbaka till regeringskansliet, säger Pontus Lindström, näringspolitisk expert på Företagarna.
Välkommet förtydligande
I krispaketförslaget heter det att stödet ska gå till sektorer som sällanköpshandel, hotell, restaurang och vissa andra verksamheter och att det ska sökas i efterhand av hyresvärden för perioden 1 april till 30 juni. Men förslaget har varit kantat av frågetecken. Några rätas nu ut. Här hittar du listan med föreslagna branscher att ta emot hyresstöd, efter SNI-kod.
− Det är välkommet att regeringen nu, om än sent omsider, förtydligar vad som gäller för hyressänkningen och vilka branscher som omfattas. För många företagare som nu står inför akuta likvida problem och som inte omfattas kommer detta dock inte hjälpa. Därför är det helt avgörande att regeringen skyndsamt går vidare med att utöka sänkningen av arbetsgivaravgifter, bredda och utöka korttidspermitteringen och stöd till de som tappat en stor del av omsättningen, säger Pontus Lindström.
Regeringen väntar på att kunna fatta beslut
Under skärtorsdagens pressträff sade Ibrahim Baylan både vilka branscher som är aktuella och att regeringen inte kunnat fatta beslut ännu. Att tillfälligt sätta ned hyran på det sätt som regeringen och samarbetspartierna valt att göra handlar om statsstödsregler som kräver ett godkännande från EU-kommissionen.
− Näringsministern sade att han hoppas att regeringen ska få ett godkännande i närtid så att den kan fatta beslut om stödet i nästa vecka, men det visar återigen att det inte duger att kritisera fastighetsägarna för att inte göra tillräckligt. Regelverket är ju inte godkänt, säger Pontus Lindström.
Företagarna anser att det hade varit betydligt enklare att gå fram med ett statligt stöd direkt till de företag som tappat en stor del av sin omsättning. Många av Sveriges företagare är i akut behov av ökad likviditet här och nu och att regeringen valde att utforma stödet via en förhandling mellan fastighetsägare och hyresgäster har gjort processen onödigt utdragen.