Kultursektorn behöver en ny giv
Emelie Löfmark är produktionsledare på Julius Production i Alnarp mellan Lomma och Malmö. Hon är en av alla i kultur-Sverige som lyssnade spänt på fredagens pressträff med inrikesminister Mikael Damberg och kulturminister Amanda Lind. Vilka ändringar i tillämpningen av femtioregeln skulle komma? Efter att ha pratat med kulturministern under sommaren för att berätta om hur situationen ser ut för hennes företag var förväntningarna inte skyhöga.
− Ministern lyssnar verkligen, men det blir tydligt när man samtalar på det sättet att det är mycket förhandlingar både inom regeringen och mellan olika partier att ta hänsyn till innan något konkret läggs fram, säger hon.
Saktfärdigt besked
De två förslag som regeringen nu går fram med efter fredagens pressträff är dels enhetliga regler om det hålls konserter på en restaurang eller ett café, dels undantag för vissa arrangemang med sittande publik som kan hållas på ett smittsäkert sätt. Enligt Emelie Löfmark är det i och för sig bra, men inte tillräckligt.
− Vi var många som hade väntat oss att något liknande skulle komma redan till sommaren, men nu vill regeringen att de här lättnaderna ska börja gälla i oktober. Det hjälper inte så mycket, även om varje litet steg i rätt riktning så klart är välkommet så som läget nu är. Många har inte haft intäkter sedan mars, säger hon.
Restaurang skulle få ta emot fler
Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att återkomma med vad det nya taket för antal personer ska vara vid arrangemang med sittande publik. Dock sätts begränsningar även av befintliga lokaler givet kravet på två meters avstånd mellan sittplatserna. Enligt Emelie Löfmark hade det varit bättre att gå en annan väg.
− Om vi skulle bygga om vår teater till en restaurang skulle vi kunna ta in mer än dubbelt så många personer som det kan bli tal om utifrån ett arrangemang med publik som håller två meters avstånd till varandra. Det visar att problemet med olika verksamheter finns kvar, säger hon.
Tydligare kommunikation
Under våren har många produktioner ställts in eller flyttats fram. Inför hösten väntar nya svåra beslut. Emelie Löfmark och många med henne efterlyser därför större förutsägbarhet från regeringen.
− Om vi visste att det kom information om vad som gäller framgent samma tid varje vecka – även om det inte finns något nytt att säga – skulle vi kunna anpassa våra beslut och deadlines efter de datumen. Nu famlar alla omkring i stället och undrar om det kommer nya förbud eller lättnader, säger hon.
Emelie Löfmark är övertygad om att det skulle gå att genomföra många fler arrangemang på ett smittsäkert sätt om bara branschen hade regler liknande de som gäller på restauranger, där sällskap kan sitta tillsammans.
− Det finns många idéer om trygga arrangemang både för dem som jobbar på scen och för publiken. Ingen vill ju ha smittspridning. Men de kommer inte att gå att göra så mycket så länge femtio-regeln ligger fast med endast små justeringar, säger hon.
Stilleståndsstöd
Utöver de två förslagen om reglerjusteringar presenterade regeringen även ett nytt krispaket för idrotts- och kultursektorn. En miljard kronor till idrotten och 1,5 miljard kronor till kulturen. ”Jag är medveten om att det inte löser sektorns alla problem, sade Amanda Lind när hon presenterade paketet. Emelie Löfmark håller med.
− Man skulle kunna kalla det för ett stilleståndsstöd. Om vi ska ta kunna starta upp kultur-Sverige igen efter den här krisen krävs något helt annat, säger hon.