Omtag i Las-förhandlingarna
Det rör på sig inom parterna på arbetsmarknaden inför förhandlingarna om en moderniserad arbetsrätt. Fackförbundet Kommunal, som företräder fyrtio procent av LO:s medlemmar, valde tillsammans med fyra andra LO-förbund att hoppa av förhandlingarna med arbetsgivarsidan i vintras eftersom man ansåg att förslagen som diskuterades var för långtgående. Nu kliver Kommunal in igen. Att det sker nu ska ses mot bakgrund av att LO:s högsta beslutande organ mellan kongresserna – representantskapet – på fredag väntas begränsa ramarna för vad man är beredd att förhandla om för att nå en uppgörelse.
Las-utredningen ställer frågan på sin spets
Det som också hänt sedan i vintras är att utredningen om en moderniserad arbetsrätt lagt fram sitt förslag. När det presenterades i början av sommaren var kritiken från fackligt håll massiv. Även arbetsmarknadsminister Eva Nordmark var kritisk. Men enligt januariavtalet mellan regeringen och samarbetspartierna – Liberalerna och Centerpartiet – ska utredningens förslag läggas fram om inte parterna kommer överens om hur LAS ska reformeras på ett sätt som ger ökad flexibilitet.
− Ska det bli en överenskommelse mellan parterna gäller det att sätta sig vid förhandlingsbordet, vilket Kommunal nu tycks inse. Men med det sagt har kritiken mot utredningens förslag varit osaklig. Företagarna anser att den sett problemen, lyssnat på de små företagens behov och lagt en bra ansats till förändring av en lagstiftning som varit omodern länge, säger Företagarnas arbetsrättsexpert Lise-Lotte Argulander.
Enligt Kommunals ordförande Tobias Baudin måste det till en omstart av förhandlingarna med arbetsgivarsidan. Men något blankt papper av det slag Kommunal vill se är inte realistiskt.
− Seriösa förhandlingar är givande och tagande. När Kommunal säger att de inte vill underlätta uppsägningar av personliga skäl – regler som skapar problem för många företag – och vill avskaffa allmän visstidsanställning undrar man ju vad de vill förhandla om, säger Lise-Lotte Argulander.
Las är omodern
Företagarna har länge påtalat att LAS är föråldrad och skapar problem för både företag och arbetstagare, eftersom det fyrkantiga regelverket gör att företag drar sig för att anställa.
− Ingen skulle köra bil med en karta från sjuttiotalet i navigatorn, men när det gäller medarbetare förväntas företagen navigera utifrån fyrtio år gammalt regelverk samtidigt som de måste navigera i en föränderlig omvärld. Det säger sig självt att det inte är optimalt, säger Lise-Lotte Argulander.