För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

2021 enligt Fabian Bengtsson

Publicerad 30 dec 2020
Arbetsmarknaden har ändrats i sina grundvalar under pandemin, menar företagsledaren och Företagarnas ordförande Fabian Bengtsson. Något som både har för- och nackdelar.
Fabian Bengtsson gästar #företagarpodden

I #företagarpodden 256 gästas Günther Mårder av sin chef, Fabian Bengtsson, ägare och ledamot i NetOnNet Group och styrelseordförande i Företagarna.

Det blir ett samtal fyllt av samtids- och framtidsspaningar i spåren av ett omvälvande 2020 där Fabian Bengtsson konstaterar att mycket som ändrats aldrig kommer bli som förut.  Ett tydligt exempel är möjligheten att arbeta på distans.

– Arbetsmarknaden har ändrats i sina grundvalar i och med corona. I många fall kommer vi ha en kombination mellan hemarbete och kontorsarbete, säger Fabian Bengtsson.

Något som kommer märkas exempelvis på hans hemmaarena, Net on Net, för dem med kontorsarbete.

– På Net on Net kommer vi inte längre arbeta från kontoret 9-5, måndag till fredag, varje vecka.

Han konstaterar också att vi inte kommer se samma mängd affärsresande och hotellövernattningar.

– Digitala möten kommer ersätta fysiska när det handlar om formalia, avhandlingar som måste göras. Medan de mer kreativa mötena fortfarande behöver tas i ett fysiskt möte. Det är utmanande för företag att inte träffas alls, det går inte att få den kreativa processen att utvecklas på samma sätt. Kombinationen 50/50 är inte omöjlig.

Vad händer med handelsytorna?

Att behovet av kontor och resande minskar kommer förstås slå mot en del aktörer, som åtminstone delar av, fastighetsmarknaden, spanar Fabian Bengtsson. De stora förändringarna kommer ske i storstäderna, menar han.

– Handel har exempelvis haft en utmaning redan de senaste 10 åren. Där har ytan som frigjorts tagits upp av restauranger och caféer, men när de också förlorar kunder kommer det åter frigöras yta. Frågan nu är vad dessa lokaler ska frigöras till, om inte heller kontorsefterfrågan är så stor?

Han konstaterar att de stora öppna kontoren inte har de ytbehoven längre. I pandemin är inte heller stora kontorsrum önskvärda.

– Det enda man med säkerhet kan säga är att det fortfarande kommer finnas efterfrågan på villor, småhus och radhus. Där finns ett mindre utbud än efterfrågan och många kan tänkas välja flytta ut från staden till något större och pendla in till arbetet när man inte behöver göra det fem dagar i veckan. 

Lyssna på hela avsnittet här!

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna