Ny arbetsrätt, var god dröj...
Spelreglerna på arbetsmarknaden är sent omsider på väg att moderniseras, men den som vill sätta sig in i det finstilta får snällt vänta till dess att det finns en proposition att bedöma.
Såväl regeringen som samarbetsparterna Liberalerna och Centerpartiet har under hösten vänt utredningen om moderniserad arbetsrätt ryggen. I stället förespråkar de överenskommelsen mellan Svensk Näringsliv och PTK, som LO ställt sig utanför. Att de två största LO-förbunden IF Metall och Kommunal nu även de slutit upp bakom överenskommelsen efter att ha fått igenom några ändringar betyder inte att det finns ett färdigt förslag att utvärdera.
− I visan om prästens lilla kråka slinker hon än hit, än dit och än ner i diket. Av överenskommelsen går det inte att utläsa vad som kommer att läggas på riksdagens bord som förslag till lagändring. Det är det ännu långt till, säger Lise-Lotte Argulander, Företagarnas arbetsrättsexpert.
Flera viktiga pusselbitar
Inom kort kommer en utredning att tillsättas för att arbeta fram lagändringarna i LAS. Därtill kommer en utredning om förslagen till omställningsförsäkring att tillsättas. Båda dessa kan av allt att döma arbeta fram förslag under våren. I det stora förhandlingspaketet ingår däremot även förslag om ett delvis nytt studiemedelssystem och förändringar av arbetslöshetsförsäkringen. Att utreda dessa områden tar förmodligen längre tid.
Ett lagförslag om förändringar i LAS kommer att innehålla bestämmelser om undantag från turordningsreglerna i form av ett visst antal arbetstagare. Dessutom kommer det att innehålla paragrafer om den så kallade hyvlingen, bestämmelserna för tidsbegränsade anställningsformer, andra företräderättsregler, ändringar av saklig grund-begreppet samt bestämmelser om processen för uppsägning på grund av personliga skäl. Möjligheten till ogiltigförklaran finns kvar men anställningen ska upphöra vid anställningstidens slut.
− Det är först när vi ser vad som föreslås stå i paragraferna som det går att avgöra hur stora ändringarna blir och om de är bra eller inte för mindre företag, säger Lise-Lotte Argulander.
Hänsyn till småföretagens villkor saknas
Redan nu står det dock klart att parternas uppgörelse har en tydlig slagsida åt vad som stora företag kan hantera. Utredningen om moderniserad arbetsrätt hade ett uttalat syfte att föreslå ändringar som tar hänsyn till mindre företag. Det perspektivet saknas nu i stora delar.
− Särskild hänsyn har inte tagit till småföretagens villkor,” säger Företagarnas vd Günther Mårder i en intervju i Dagens Industri.