Skärpta restriktioner – stöden måste nå fram
På fredagseftermiddagen höll regeringen en allvarsam pressträff med statsminister Stefan Löfven, vice statsminister Isabella Lövin, socialminister Lena Hallengren, utbildningsminister Anna Ekström och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Beskedet från regeringen är att smittspridningen ökar för snabbt i Sverige och att läget är mycket allvarligt. Detta i samband med den stundande långhelgen gör att regeringen anser det nödvändigt att införa ytterligare restriktioner och rekommendationer.
− Nu gör vi bedömningen att det läge vi har med smittskyddet är så allvarligt och att vården är så ansträngd att nu gäller det att fatta beslut om att ytterligare begränsa de mänskliga kontakterna, sade Stefan Löfven på pressträffen.
Kompensation eller konkurs
Företagarna delar oron över att smittspridningen ökar, men hyser även oro över att de stöd som ska göra att företagen överlever begräsningarna de blivit ålagda att ha i sin verksamhet inte når fram till dem. I värsta fall blir resultatet konkurser och stigande arbetslöshet – och minskande skatteintäkter till vårdsektorn.
− När företag inte kan bedriva sin verksamhet på grund av politiska beslut måste politiken kompensera dem för det. Vi ser alltför ofta att krisstöd inte når fram och det är förödande för företagen och deras anställda, säger Fredrik Östbom, Företagarnas samhällspolitiska chef.
De nya beskeden från regeringen och Folkhälsomyndigheten handlar både om skärpningar av redan införda restriktioner och nya åtgärder för att begränsa smittspridningen. De nya restriktionerna gäller från och med den 24 december till och med den 24 januari.
Nya restriktioner
Ingen alkoholservering efter klockan 20:00
Förbudet om att servera alkohol på restauranger och barer efter klockan 22.00 skärps. Från och med den 24 december blir det förbjudet att servera alkohol efter klockan 20.00.
Max fyra i sällskap på restaurang
I november skärptes restriktionerna på hur stora sällskap som får sitta runt ett bord på en restaurang, bar eller ett kafé till 8 personer. Från och med den 24 december sänks den gränsen ytterligare. Maximalt fyra personer får utgöra ett sällskap.
Besökstak i butiker, köpcentrum och på gym
Regeringen och Folkhälsomyndigheten anser att det är för stora folksamlingar i handeln och på gym. Därför ska fastighetsägare och butiksägare utifrån Folkhälsomyndighetens föreskrifter om att undvika trängsel ta fram begränsningstal som säkerställer att trängsel inte uppstår. Om detta inte hörsammas aviserar regeringen att man kommer att gå vidare och stänga ner verksamheterna.
Genomför inte mellandagsreor
Folkhälsomyndigheten riktar en stark uppmaning till handeln att inte genomföra reor eller locka med lågpriser i butiker.
Munskydd i kollektivtrafik
I kollektivtrafiken kan det vara svårt att hålla avstånd. Därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten nu munskydd i kollektivtrafiken om det inte är möjligt att hålla avståndi samband med arbetspendling. Folkhälsomyndigheten kommer före den 7 januari ta fram nya riktlinjer för användning av munskydd.
Museer, badhus m.m. ska vara stängda
Sådan verksamhet som bedrivs i offentlig regi av stat eller regioner och inte är nödvändig ska vara stängd till och med den 24 januari. Det rör bland annat museer, idrottsanläggningar och badhus.
Distansarbete är normen
Alla arbetsgivare, såväl privata som offentliga, uppmanas se till att icke-essentiell personal arbetar hemma fram till 24 januari för att de som måste arbeta på sina arbetsplatser inte ska behöva utsättas för trängsel.
Distansundervisning i gymnasieskolan
Elever som går i gymnasiet ska bedriva fjärrundervisning till och med den 24 januari.