För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Så orättvisa är vab-reglerna för den förälder som driver eget

Publicerad 16 feb 2020
Vab-reglerna slår hårt mot den som är förälder och har ett företag. För Piteåföretagaren Linda Isaksson innebär barnens sjukdagar utebliven produktion, kostnader för vikarier och i längden sänkt SGI.
Företagaren Linda Isakssons tvillingar är nu mitt i värsta vab-åldern och Linda har räknat mycket på vad det kostar henne när de är sjuka. Foto: Privat

– Förra året vabbade jag 50 dagar. Jag gick back 50 000 kronor, bara på att ta in vikarier. Att produktionen dessutom stod stilla var bara att tugga i sig.

Som förälder kan man räkna med att arbetet får stå åt sidan ibland när barnen är sjuka, och att ekonomin påverkas. Men det inkomstbortfall som en anställd får räkna med är en bris jämfört med vad som väntar den företagare som får samtal om att hämta från förskolan.

linda I.pngDet vet trebarnsföräldern Linda Isaksson, som driver glasbruket och butiken Heta Hyttan i Piteå. Tvillingarna på 3,5 år är mitt i värsta vab-åldern och Linda har räknat mycket på vad det kostar henne när de är sjuka.

– Det är en tydlig skillnad ekonomiskt om jag är hemma, jämfört med om min man, som är anställd, vabbar. Är jag borta står produktionen i glasbruket stilla. Jag behöver ändå ta in en vikarie för butiksdelen, som inte kan göra mycket mer än att stå i kassan och sopa golvet. Vikarien kostar mig ungefär dubbelt så mycket som jag får ut i vab-ersättning, säger Linda Isaksson.

Hamnar i negativ spiral

Hon driver Heta Hyttan som enskild näringsverksamhet då hon räknat ut att reglerna för moms av försäljning av konstverk gör att ett aktiebolag skulle innebära hundratusentals kronor mer i skatt. För enskilda företagare beräknas ersättningen utifrån ens sjukpenninggrundande inkomst, SGI, som bestäms utifrån en förväntad inkomst av näringsverksamheten. Här kan man lätt hamna i en ond spiral, menar Linda Isaksson.

 – Vabbar jag mycket under några år, som man ju gör när man har små barn, påverkar det företagets omsättning rejält. Det gör att min SGI sänks. Och så får jag ut ännu mindre i tillfällig föräldrapenning därefter, säger Linda Isaksson och fortsätter:

– Är min man hemma istället förlorar han 37 kronor i timmen. Det blir som mest en tredjedel av vad jag går back – och då räknar jag inte ens med att tillverkningen står stilla. Men vi varken kan eller vill dela upp det så att han tar alla vab-dagar.

Vill se förändring

 I dag känner Linda Isaksson sig dubbelbestraffad, som betalar skatt både på sin vab-ersättning och för vikarien, men ändå får sin SGI sänkt. Hon tycker att en förändring av systemet vore önskvärd. Det är en fråga om trygghet.

– Det är inte så att jag inte tycker att företagare ska bli föräldrar, det är värt det även om det blir en del uppoffringar. Men så länge reglerna ser ut som de gör kan jag inte rekommendera någon som redan är förälder att starta eget, konstaterar Linda Isaksson. 

erikagebergrund150px.pngErik Ageberg, socialförsäkringsexpert på Företagarna, känner igen problematiken.

– Det här drabbar hundratusentals företagare. Idag tvingas många företagande föräldrar att välja mellan sitt företag och sitt föräldraskap. Det är naturligtvis inte rimligt.

Företagares trygghet behöver stärkas

Sedan 1 augusti 2019 har reglerna för skyddad SGI under uppstartsskede ändrats för att gälla alla företagare. Dessutom har tiden förlängts för enskild firma, något som tyvärr inte berör Linda Isaksson då hon drivit företaget längre än så, men som ändå är ett framsteg. Nu gäller tre år för alla företagare.

–  Detta är en fråga som vi drev under många år men som äntligen blivit verklighet. Nu jobbar vi vidare för att stärka företagares trygghet ytterligare, säger Erik Ageberg.

Det här vill Företagarna

grafik.PNGReglerna för föräldrapenning missgynnar företagare. Bristerna i systemet är så stora att det är dags att undersöka om Sverige behöver ett nytt och privat trygghetssystem, menar Företagarna.

  • Ett gemensamt inkomstunderlag baserat på historiska inkomster (EGI) bör införas.
  • Gör det möjligt att överlåta föräldradagar på närstående.
  • Räkna föräldrapenning på fem arbetsdagar, inte sju veckodagar.
  • Tillåt företagare att driva företag under föräldraledighet.
  • Tillsätt en utredning med uppdrag att föreslå former för ett alternativt privat trygghetssystem.

Läs rapporten Föräldrafällan 2.0

Fler nyheter från Företagarna