En rännil av riskkapitalet når kvinnor
Di Digital (Dagens Industri) gör årligen en kartläggning över hur mycket av riskkapitalet i tech-sektorn som går till företag startade av kvinnor, män och mixade team. Häromdagen publicerade tidningen undersökningen för fjolåret. Återigen visar den att ekosystemet för investeringar i företag som vill växa kretsar kring manliga entreprenörer. Endast en procent av de drygt 27 miljarder kronor som investerades under 2019 gick till bolag grundade av kvinnor. Sex procent allokerades till bolag som grundats av både kvinnor och män och hela 93 procent gick till bolag grundade av män.
Siffrorna speglar att det är fler techbolag totalt sett som grundats av män, men investeringarna i dessa lockar dessutom till sig en större andel av kapitalet än de andra bolagen. Di Digital har gått igenom investeringar i 842 bolag, varav över 80 procent är grundade av män, knappt 13 procent av mixade team och knappt sex procent av kvinnor.
Missade chanser
Techinvesteringarna sticker inte ut. Ur ett jämställdhetsperspektiv spelar det nästan ingen roll vad man väljer att fokusera på. Oftast faller jämförelser ut till gruppen mäns fördel, även om det naturligtvis finns stora variationer inom grupperna. Företagarna har visat att knappt vart femte aktiebolag leds av en kvinna. Enligt statistik från PRV deltar en kvinna i endast 16 procent av alla svenska ansökningar för patent och design.
Den stora skevheten i mäns och kvinnors företagande är ett problem eftersom den på totalen hämmar innovation och tillväxt i Sverige.
− Matematiken är inte alls komplicerad. När fler kvinnor startar och driver företag så får vi, förutom ett mer dynamiskt företagsklimat, även fler arbetstillfällen, säger Lina Skandevall, Företagarnas expert på kvinnors företagande.
Förstå fler branscher
I Di Digitals artikel om undersökningen av investeringar i tech-bolag säger Henrik Aspén som är partner på riskkapitalbolaget Verdane att en nyckel till förändring är fler kvinnor i riskkapitalbolagen. ”Det finns data som indikerar att kvinnor är tre gånger mer sannolika än män att investera i kvinnogrundade bolag”, säger han i artikeln.
Lina Skandevall instämmer i att inställning och perspektiv är viktigt och anser att det gäller investeringar generellt.
− Utan kapital går det inte att driva ett tillväxtföretag och det är tyvärr så att mest pengar finns inom branscher där det finns relativt få kvinnor som driver företag. Här finns en möjlighet för riskkapitalister att lära sig förstå andra affärsmodeller än hypade tech-bolag, säger hon.