Fyra förslag på regelförenkling
Nio av tio företagare är oroliga för att kommunen eller någon myndighet ska straffa dem för att de missat en regel för sitt företag. Det är orimligt, konstaterar Helena Fond och Pontus Lindström, Företagarnas experter på lokalt företagsklimat respektive regelförenkling, i en debattartikel i Dagens Samhälle.
Under coronakrisen har det visat sig möjligt att underlätta för företagandet på ett konstruktivt sätt. Den attityden bör vara fortsatt vägledande. Företag kommer att behöva starta om och tänka nytt för att komma tillbaka ännu starkare än de var före krisen. Därför måste arbetet med regelförenkling på kommunal och nationell nivå prioriteras.
I debattartikeln listas flera förslag på regelförenklingar.
1. Förenkla myndighetsutövningen
Bygglov, alkohol och tobakstillstånd, anmälan av miljöfarlig verksamhet och markupplåtelse bör göras via en digital plattform för alla kommuner. En uppgift ska endast behöva lämnas åt en myndighet en gång.
2. Gör konsekvensanalyser
Ta reda hur nya regler och lagar enskilt och sammantaget påverkar de minsta företagen. Inför tjänstegarantier där avgiften reduceras om handläggningstiden drar ut på tiden.
3. Förenkling som ledstjärna
Gör löpande kartläggningar av hur kommuner och länsstyrelser arbetar med företagsanpassad myndighetsutövning och sprid goda exempel. Regeringen bör i regleringsbreven ge myndigheterna en tydlig uppmaning att underlätta företagandet.
4. Sluta bakbinda barer
Gör en allmän liberalisering av lagar och regleringar för restauranger och barer. I Växjö och Nacka får restauranger leverera alkohol tillsammans med mat till dörren, så kallad microcatering. Detta borde vara möjligt att göra även den dag krisen är över. Kravet på servering av mat för att få ett utskänkningstillstånd bör tas bort för att exempelvis underlätta etableringen av vinbarer i gathörnet. Låt inte gamla regler stå i vägen för nyskapande företagande.