För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Krokom fällde inte fäboden

Publicerad 8 jun 2020
Konflikten mellan Myhrbodarna och Krokoms kommun höll på att knäcka Anita Myhr som drivit den unika verksamheten i över femtio års tid, men nu har en lösning kommit till stånd.
Foto: Myhrbodarna.

Den unika fäboden Myhrbodarna i Krokoms kommun kommer att hålla öppet även i sommar. Det beskedet gav Anita Myhr, som drivit fäbodvallen i över femtio års tid, på fredagen.

”Efter 11 månaders kamp får jag äntligen andas ut och kan meddela att jag ska buföra korna, kalvarna, fåren och lammen även i år och fortsätta att driva traditionellt fäbodbruk på Myhrbodarna!”, skriver hon på Facebook.

En segdragen process

Som Företagarna skrivit om tidigare ansåg Krokoms kommun i fjol att Myhrbodarna inte är en registrerad livsmedelsanläggning enligt nu gällande lagstiftning. Tjänstemännen valde att polisanmäla Anita Myhr för att inte följa lagen. Därefter beslutade bygg- och miljönämnden att stänga fäbodvallen.

Anita Myhr har hela tiden ansett att kommunen visst haft kännedom om verksamheten och att den varit registrerad. Krokom har till och med använt Myhrbodarna i turismsammanhang eftersom vallen med mjölkdjur har brukats med traditionella metoder kontinuerligt i över hundra år.

Länge var läget låst. Anita Myhrs ombud Per Nilsson som har en bakgrund som både lärare i livsmedelslagstiftning vid Lantbruksuniversitet och livsmedelsinspektör, ger inte mycket för hur kommunen agerat. Han har kallat hanteringen för absurd, märklig och väldigt fel.

− Det har varit en extremt segdragen process. Hela ärendet rymmer en bok, men det viktiga är att ta fasta på att problemet är löst för Anita nu, säger han.

Registrerad eller inte registrerad?

Konflikten började som sagt med att Krokoms kommun ansåg att Myhrbodarna inte hade gjort en anmälan om livsmedelsanläggning. Det som nu har hänt är att kommunen hävt stängningen av Myhrbodarna och nu anser att det är en registrerad livsmedelsanläggning. Tillsynen har flyttats över till Rättviks kommun, enligt ett avtal mellan Krokom och Rättvik.

− Hela konflikten har varit så dum. Anita har fått lida för detta. Samtidigt har det varit svårt för utomstående att förstå att det varit så låg nivå på detta. Kommunen har skapat en juridisk röra, säger Per Nilsson.

Krokoms polisanmälan gäller ännu, trots att man numer anser att det inte är något problem med registreringen av fäboden, men det finns gott hopp om att anmälan ska falla för preskriptionstiden.

− Jag tycker att det vore konstigt om polisen skulle prioritera att lägga tid och kraft på ett sådant här ärende, samtidigt som vi ser i media att man måste lägga ner andra ärenden trots gott bevisläge på grund av resursbrist, säger Per Nilsson.

Ännu en sommar på buan

Anita Myhr ser nu äntligen ut att kunna ägna sig åt det hon vill med sin unika verksamhet, i stället för att kämpa mot byråkratin.

”Nu ser jag alltså fram emot en ny sommar på buan men i dessa Corona-tider kommer det inte vara helt som vanligt. På ett eller annat sätt ska Myhrbodarna ändå vara öppen för besökare. Det återkommer jag till senare”, skriver hon på Facebook.

Fler nyheter från Företagarna