Många välkomnar reselättnader
Från och med 13 juni får symptomfria människor resa i hela Sverige. Det beskedet gav statsminister Stefan Löfven på torsdagen. Fram till dess gäller de reserestriktioner som infördes i mitten av maj. Det vill säga att resor som motsvarar en till två timmar med bil från hemorten kan genomföras under vissa förutsättningar. Dessa är i sin tur en lättnad av det som gällde tidigare, då Folkhälsomyndigheten avrådde från alla icke nödvändiga resor.
Sverige är på väg in i ett bättre läge, sade statsministern på pressträffen för att motivera beslutet, men inskärpte samtidigt att faran inte är över och att livet i och med detta inte återgår till det normala. De övriga restriktionerna ligger fast och är enligt statsepidemiolog Anders Tegnell extra viktiga att följa när människor börjar röra sig i större utsträckning under semestrarna; hålla avstånd, tvätta händerna ofta och allt det andra som blivit vardagliga rutiner för de flesta.
Lättnad på Gotland
Trots att allt är långt ifrån som vanligt är det många som välkomnar det nya resebeskedet. Det gäller inte minst turismberoende delar av landet. I april meddelade ledningen för Almedalsveckan att den inte blir av i år. Företagarnas ordförande på Gotland Nancy Yussef målade då upp en dyster bild av läget och konstaterade att stämningen var väldigt uppgiven. Nu ner hon äntligen en ljusning.
– Det här betyder att även om jag, och hela Gotland, inte kan räkna med samma tillströmning till ön som vanligt så innebär det att vi får en chans att överleva. Vi ser ett ljus, säger hon i en intervju med Dagens Nyheter.
Långa avstånd i norr
Tobias Lindfors, ägare och koncernchef Pite havsbad välkomnar också beskedet om att lätta på reserestriktionerna inom landet.
− Det är ett väldigt positivt besked. Vi har väldigt långa reseavstånd här uppe i norra Sverige. Våra turister kommer från allt ifrån Kiruna ner till Sundsvall och bara från Kiruna till Pite havsbad är det fyrtio mil, säger han i en intervju med Sveriges Radios Studio ett.
För många företagare är den så kallade femtiopersonersregeln den största begränsningen och den ligger fast, även om resandet kommer i gång. Regeln innebär att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar får ha max femtio deltagare. Det är den som förhindrar konserter, evenemang och många andra sommaraktiviteter, liksom även fackmässor.
Oflexibel femtiopersonersregel
Ett besöksmål som har öppet men som påverkas av femtiopersonersregeln är småländska Vilda Västern-destinationen High Chaparral.
–Självklart är vi tacksamma för att kunna öppna. Men det hade ju såklart varit önskvärt om vi kunde få förhålla oss till restriktioner specifikt för vår temapark, givet våra specifika förutsättningar och inte minst våra fysiska områden. Istället för som nu med mer generella förhållningsregler, säger Mathias Bergendahl, vd på High Chaparral.