För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Mörk höst för småföretagen

Publicerad 10 jun 2020
Coronakrisen kastar en lång och mörk skugga över årets upplaga av Småföretagsbarometern.
Josefine Uppling, chef för Public Affairs på Swedbank, samtalar med Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg och Jörgen Kennemar, senior ekonom på Swedbank, under onsdagens webbinarium om Småföretagsbarometern.

Varje år mäter Småföretagsbarometern hur konjunkturen ser ut i landets småföretag och deras förväntningar på det kommande året. I årets upplaga av rapporten är framtidsutsikterna mörka. Konjunkturindikatorn förväntas falla till samma låga nivåer som under lågkonjunkturen i början av 1990-talet. Mest pessimistiska är företagarna inom tjänstesektorn.

Läs mer: Rapporten Småföretagsbarometern 2020

− Vi har blivit vana vid att småföretagen är motorn på den svenska arbetsmarknaden. Fyra av fem nya jobb har skapats där under de senaste decennierna. Om dessa mörka prognoser slår in kan den bilden komma att förändras dramatiskt. Det kan få förödande konsekvenser på tillväxten och välfärden, säger Daniel Wiberg, chefsekonom Företagarna.

Det finns hopp

Trots det allvarliga läget finns ljusglimtar. Sex av tio småföretagare uppger att det finns goda möjligheter att växa om de får rätt förutsättningar. Svagare konjunktur och en ökad priskonkurrens bidrar dock till att fler företagare upplever att lönsamheten i företaget minskar.

– Vi ser att många företag kämpar för sin överlevnad, men vi ser också många exempel på hur innovation, handlingskraft och samarbete skapar nya möjligheter mitt i krisen, säger Jörgen Kennemar, seniorekonom på Swedbank.

Hjälp genom krisen

Mest optimistiska var företagen inom tillverkning, byggverksamhet och företagstjänster. Men det finns även tillväxthinder. Främst är svårigheterna att hitta rätt personal men även tuff konkurrens påverkar dem.

− Vi ser också att fler företag än tidigare upplever en svagare efterfrågan. En längre period med svag, eller obefintlig efterfrågan innebär stora utmaningar för företagen och ett ökat behov av att se över företagets verksamhet. Det är nu avgörande att såväl banker som regering och myndigheter gör allt de kan för att hjälpa företagen genom krisen, säger Ewa Andersen, vd Sparbankernas Riksförbund.

Webbinarium om Småföretagsbarometern 10 juni kl. 13.00-14.00

Webbinarium om Småföretagsbarometern

I dag arrangerar Företagarna tillsammans med Swedbank och Sparbankernas Riksförbund ett webbinarium med ekonomer, politiker och företagare om Småföretagsrapporten. Du kan se sändningen här i efterhand.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna