För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

När bredbandet inte kom till byn

Publicerad 23 jun 2020
"Vi ligger 15-20 år efter med internetuppkopplingen" säger Maud Herkules, företagare på landsbygden i Ragunda kommun, vars vardag påverkas mycket av avsaknaden av bredband.
"En del sträckor, speciellt så här i glesbygd, har blivit helt ointressanta att gräva för privata aktörer, menar Maud Herkules, företagare i Västerede, Ragunda.

Maud Herkules driver ett PR-företag hemifrån Västerede – en by på norra sidan Indalsälven, en bit nedströms "Sveriges största naturkatastrof" Döda fallet. Hon är sedan flera år tillbaka engagerad i bredbandsfrågan och som företagare i högsta grad påverkad av att det inte finns någon säker internetuppkoppling.

– Jag har mobil uppkoppling. Men det går inte att jämföra med exempelvis fiber. Det är inte vädersäkert utan svajar vid regn och blåst. Man undviker så mycket det går att se rörligt material, det är svårt att delta i viktiga videomöten, och en Windowsuppdatering kan snabbt stjäla hela surfpotten. Det är inte billigt.

Maud Herkules upplever uppkopplingen som decennier efter den standard som fiber ger. Men hon menar också att befolkningen som har dessa förutsättningar vant sig. Det gör att de kanske inte ens väljer att ansluta sig till fiber när chansen ges, ett problem när antalet permanentboende som ansluter sig påverkar priset och möjligheterna att ens få till stånd bredbandsutbyggnadet.

"Det blir en diskriminering"

– Både inom hela Sverige, men också som här inom olika delar av kommunerna, blir det diskriminering människor emellan. Jag tror många som inte har tillgång till snabbt internet inte förstår vad man missar, vilket är en fara. De hamnar efter och ställer inte de krav de borde ställa.

Hon är kritisk till att inte staten tog ett större helhetsgrepp utan överlämnade mycket till marknaden att sköta. Detta har gjort att en del sträckor, speciellt så här i glesbygd, blivit helt ointressanta att gräva, menar hon. Istället har det satsats i mer tätbebyggda orter, där man kanske redan hade alternativ.

För Västeredes del törs Maud Herkules inte längre hoppas på bredband inom en rimlig tid.

– Man har dragit fiber runt Bispgården och Hammarstrand, men just här är det en sträcka på fyra kilometer som ingen aktör tog tag i. Det borde ha gjorts en projektering på alla hushåll från början och kommit ner i pris. Nu är det bara slattar över. Någon behöver ta hela kostnaderna och knyta ihop det här,  men det känns långt borta att det ska hända nu.

Företagarna deltar i Bredbandsuppropet: Utan bredband - inget digitalt Sverige

Taggar
Fler nyheter från Företagarna