Hårt påverkad besöksnäring anpassar sig i coronatider
Nyligen presenterade näringsminister Ibrahim Baylan (S) förtydligade riktlinjer för hotell, campingar och restauranger.
Det handlar i grunden om hur verksamheterna måste se till att Folkhälsomyndighetens rekommendationer om avstånd och handhygien ska kunna följas och riktlinjerna sammanfattas i den kampanj som myndigheten tagit fram tillsammans med organisationen Visita, ”Safe to visit”.
Hos IngMarie Junler (lilla bilden) som driver Vildmark i Värmland i Torsby, med flottfärder, kanotturer och camping, har man tagit fram en policy baserat på Folkhälsmyndighetens rekommendationer.
– Tittar man på våra aktiviteter så äger de rum ute i naturen, så där är det mycket som redan är bra, säger IngMarie Junler.
Men framför allt i mötessituationen, där gästen får sin utrustning, information om turen och så vidare, har man gjort förändringar så att avstånd kan hållas.
– Vi handhälsar inte med någon, vilken egentligen hör till en grundläggande värdskap. Vi har tvål och handsprit vid vår sanitära anläggningar på mötesplatsen. Vi har satt upp skyltar på området för att påminna våra gäster om restriktionerna.
Tomma rader i bussarna
I och med de förtydligade riktlinjerna har man sett ännu fler områden för förbättring.
– Ja i den transport som ingår så att gästen ska komma till rätt ställe för din tur, kommer vi att göra tomma rader i bussen mellan olika sällskap. De får gå in och ur i bussen ett sällskap i taget. Det är okej, men transportkostnaden kommer att bli dubbel så dyr, vilket är svårt att kompensera, säger IngMarie Junler.
Ännu går det inte att helt utvärdera huruvida det fungerar som tänkt, som att besökare verkligen följer de regler som satts upp. Merparten av Vildmark i Värmlands gäster har inte kommit ännu, och de som skulle ha kommit under maj och juni har till största del avbokat.
Trots detta kommer Vildmark i Värmland ha verksamhet som vanligt.
– Det gäller bara att människor vill och vågar ge sig iväg, vilket jag har förståelse för är den stora utmaningen, säger IngMarie Junler.
Många äldre gäster på Jogersö
Hos Susann Borg som driver Jogersö camping i Oxelösund i Södermanland är verksamheten också påverkad.
– Våra säsongare är de flesta 70 plus , de äldsta snart 90 . Så för att de ska kunna komma till sin sommarstuga och kunna njuta lite så är det verkligen vår uppgift att försöka se till med olika medel att våra kära gäster vågar komma till sin lilla oas.
Campingen har anpassat sig bland annat genom ett tillfälligt utekök, desinfektionsmedel och informationsskyltar utplacerat, extrastäd och begränsningar på hur många som får vistas i de olika lokalerna. De förtydligade riktlinjerna var bra men Susann Borg kunde snabbt notera att de redan följer dem.
– Det fungerar bra med riktlinjerna och det måste fungera för att vi ska hjälpas åt att stoppa viruset. Vi har haft ett par stycken som har hostat och då har vi ställt frågan direkt om de är sjuka, vi har också förtydligat att gäster är "välkommen om du är frisk".
Susann Borg är trots allt smått positiv inför sommaren.
– Det ser bra ut, faktiskt lite förhoppningsfull om att det kommer att bli en bra sommar för JogersÖ Camping.