Otydliga gränsdragningar i 50-personersregeln
Sedan den 29 mars får allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ha maximalt 50 deltagare i Sverige. Regeringens beslut om att begränsa folksamlingar grundar sig i Folkhälsomyndighetens rekommendation och syftet är att hindra stor smittspridning av coronaviruset och insjuknande i covid-19.
Det förbud som regeringen infört gör det möjligt för polisen att ställa in eller upplösa en allmän sammankomst eller offentlig tillställning som inte håller sig inom de tillåtna ramarna. En arrangör som inte håller sig till begränsningen kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.
Köpcentrum, men inte mässor
Med tanke på allvaret i både åtgärder och påföljder och syftet att värna liv och hälsa förväntar sig de flesta att regeln är tydliga och lätta att förstå. Men vid närmare påseende är det inte alltid så.
Henrik Bruveris är delägare och projektledare i företaget Mittia i Ljusdal som bedriver möteskommunikation. En viktig del av verksamheten är mässor. Precis som andra mässarrangörer har Mittia att förhålla sig till 50-personersregeln. En mässa räknas som en offentlig tillställning.
− Vi ser hur stora köpcentrum kan hålla öppet med skärpta rutiner samtidigt som det inte är tillåtet att arrangera en mässa utomhus, trots att det är minst lika goda möjligheter att vidta förebyggande åtgärder på en mässa – som dessutom hålls ute i friska luften, säger han.
Gör råden begripliga
Större folksamlingar på torg, på bibliotek, simhallar och liknande berörs inte av 50-personersregeln och köpcentrum får hålla öppna. Marknader är inte tillåtna, men torghandel får bedrivas. Tivolinöjen räknas som offentlig tillställning, men dit räknas inte till exempel berg- och dalbanan Wildfire i Kolmården som har öppet, samtidigt som andra åkattraktioner i parken är stängda.
− Möjligheten att ha större folksamlingar än 50 personer i vissa sammanhang följer ingen tydlig logik. Vi skulle kunna vidta långtgående åtgärder för att minska risken för smitta, precis som flera verksamheter som får vara i gång gör, säger Henrik Bruveris.
Kommuner som Mittia för dialog med ser inga brister i de riskanalyser och åtgärdsplaner som de kan presentera, men anser att 50-personersregeln gäller mässor och då spelar det ingen roll hur noga man är.
− Alla hänvisar till Folkhälsomyndigheten. Regeringen grundar sitt beslut på myndighetetens bedömning och kommunerna hänvisar till 50-personersregeln. Jag anser därför att det vore bra om Folkhälsomyndigheten bryter ner råden för olika verksamheter så att de blir begripliga, säger Henrik Bruveris.
Ett hundratal mässor påverkas
En konsekvens av 50-personersregeln är att ett hundratal fackmässor runt om i landet inte kan äga rum under rådande omständigheter. Förutom konsekvenserna för arrangörerna är den mest uppenbara negativa effekten hotellbeläggning och restaurangers omsättning, samt transporter och logistik, enligt Mikael Jansson som är vd för analys- och utbildningsföretaget Fairlink och med över trettio års erfarenhet av mässor och evenemang.
Enligt Mikael Jansson är det dock en annan negativ effekt som är allvarligare. Fackmässor fyller en viktig funktion för små och medelstora företag när det kommer till att träffas, hämta inspiration och nya idéer och lära sig om nya produkter och tjänster.
− Jag lyfter inte den här frågan för att det är synd om mässarrangörer. Den är mycket större än så. Mässor spelar en väldigt viktig roll för att företagen ska komma igång snabbt igen efter krisen. Man kan inte heller jämföra en mässa med till exempel en rockkonsert där alla i publiken tittar på en scen. En mässa har mer gemensamt med ett köpcentrum, säger han.
Fackmässor viktiga för återhämtningen
Mikael Jansson instämmer i Henrik Bruveris önskemål om verksamhetsanpassade riktlinjer. I Tyskland har regeringen i Berlin meddelat att delstaterna kan fatta beslut om att öppna upp för fackmässor, eftersom dessa är viktiga för ekonomin. Som det är nu finns inga sådana signaler från Sveriges regering.
− Det går inte bara att öppna en mässa från en dag till en annan. Jag skulle säga att tre till fem månaders förberedelser är ett minimum på grund av alla förberedelser från arrangör, utställare, monterbyggare och så vidare. Om vi inte får någon signal nu innan sommaren finns det en risk att i princip hela årets fackmässor ställs in, säger han.
Företagarnas expert på regelförenklingsarbete, Helena Fond, tycker att det är viktigt att frågan lyfts till diskussion.
− Inget företag har råd att ta lätt på folkhälsan i detta läge och kan man vidta adekvata försiktighetsåtgärder baserade på en rejäl riskanalys borde det inte spela någon roll om det är en mässa eller ett köpcentrum där människor rör sig, säger hon.