För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Så jobbar prisade äldreboendet Häggenäs sjukhem i krisen

Publicerad 13 maj 2020
Ekonomiskt stöd hela krisen igenom och mer coronatestning. Det efterlyser företagaren och läkaren Cisell Eliasson som driver äldreboendet Häggenäs sjukhem.
Vårdföretag som tar hand om riskgrupper hamnar i centrum av krisen på flera sätt. Foto: Shutterstock

Företagaren och läkaren Cisell Eliasson (runda bilden) driver Häggenäs sjukhem mellan Hörby och Höör i Skåne, en verksamhet som bland annat fått Innovationspriset i Hörby.

I #företagarpodden 223  berättar hon om hur personalen arbetar för högtryck för att klara sig igenom den nya verkligheten och de restriktioner som tillkommit som en följd av pandemin.

– Vi utgår från det friska hos alla våra boende medcisell2.jpg mycket aktiviteter, fester och dans. Så för våra boende är det en stor skillnad och de lider ganska mycket nu med fysisk distansering. Vi har aldrig tidigare behövt ha avgränsat mellan olika avdelningar som vi måste idag. Många blir mer nedstämda och riskerar depression, berättar Cisell Eliasson för Företagarnas vd Günther Mårder som leder #företagarpodden.

– Personalen har väldigt strikta restriktioner och det påverkar förstås också deras liv, även utanför Häggenäs.

Hur har ni sett till att personalen får rätt kunskaper?

– Vi har alltid haft en bra grundutbildning hos vår personal när det gäller smittspridning. Det finns ju andra smittor också.

Cisell Eliasson som själv arbetat som läkare på intensivvårdsavdelning kan därtill bidra med sin egen kunskap till personalgruppen. Hon berättar också att de fått god hjälp av andra läkare inom vården i Skåne.

Hur slår krisen mot dig som företagare om man tittar på de ekonomiska aspekterna?

– Vi har fått lägga 300 000 kronor, hittills, på skyddsmaterial. Sedan har vi fått visst stöd, med minskade arbetsgivaravgifter och sjuklöner vilket behövts eftersom personalen har fått vara hemma extra länge om de varit sjuka. Om vi skulle få in smittan här vore det i första hand en tragedi om äldre går bort, men även ekonomiskt så kan vi inte heller få in nya personer. Det skulle kunna leda till att inte Häggenäs finns mer, säger Cisell Eliasson.

– Jag kan inte göra mer än att informera personalen och se till att de förstår allvaret, vilket de gjort och de tar ansvar. Det viktigaste är att man inte kommer hit med minsta symtom. De äldre får ha kontakt med sina anhöriga via videomöten, en del kommer och står utanför och ringer in.

Fins det några önskemål till offentligheten för mer stöd eller åtgärder som skulle kunna lindra er situation?

– Vi har ett fantastiskt regionråd i Skåne (Carl Johan Sonesson är ordförande i Regionstyrelsen) som gått ut med information och statistik dagligen vilket hjälpt oss. Och vi hoppas kunna få så mycket stöd som det går under tiden det varar. Vi önskar dock att man mycket tidigare kunnat testa personal inom äldreomsorgen, så vi vet vilka som kan jobba och inte, säger Cisell Eliasson,

– Man måste skapa förutsättningar för regionerna att testa, regeringen bär ansvaret.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna