För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarna välkomnar korttidspermittering

Publicerad 16 mar 2020
Regeringen måste nu skyndsamt komma ut med riktlinjer för hur systemet ska tillämpas och det bör inte utesluta anställda som tillhör arbetsgivarens familj.
Företagarnas arbetsrättsexpert Lise-Lotte Argulander.

Observera att denna artikel är från våren 2020. För att läsa senaste informationen besök Corona – råd och stöd till företag

Företagarna välkomnar regeringens förslag om korttidspermittering som presenterades på måndagen. Förslaget innebär att staten kommer att ta tre fjärdedelar av kostnaden för att personal går ned i arbetstid, jämfört med korttidsarbete där kostnaden delas lika mellan arbetsgivare, arbetstagare och staten.

LÄS ÄVEN: Juridisk FAQ − Vad är korttidspermittering?

LÄS ÄVEN: Korttidspermittering − detta behöver du veta

Bör omfatta alla anställda

Företagarna är däremot mycket kritiska till att de nya reglerna inte ska kunna omfatta arbetstagare som tillhör arbetsgivarens familj. 

− Vid en kris liknande den som nu är borde inte ett krispaket göra skillnad på familjemedlemmar och andra arbetstagare. Det borde vara så att lagstiftningen i detta hänseende är generell och att alla anställda kan omfattas av stödet. Som det nu ser ut kommer många mindre företag som har familjemedlemmar anställda inte kunna nyttja detta stöd och de har drabbats lika mycket som ett företag som inte har familjemedlemmar anställda. Regeringen borde i sitt förslag ha tagit hänsyn till att många små företag som nu drabbas också har familjemedlemmar anställda, säger Företagarnas arbetsrättsexpert Lise-Lotte Argulander.

Gör korttidspermitteringen enkel 

Företagarna hoppas att regelverket kring korttidspermittering är anpassat efter den pressade vardag som företagen lever i nu. Den administrativa bördan måste vara förenklad och kan inte kräva långa och komplicerade förhandlingar med facken.

− Det viktigaste nu är att avvakta. Drabbas inte av panik. Be inte arbetstagare att gå hem ännu. Vi måste veta mer om hur detta system ska gå till innan vi börjar tillämpa det, säger Lise-Lotte Argulander.

Nu behövs tydliga riktlinjer

Regeringen måste nu skyndsamt komma ut med riktlinjer för hur systemet ska tillämpas. Många företag är redan nu i kris och om antalet varsel om uppsägningar ska dämpas är det bråttom. Det förutsätts att företag som valt bort kollektivavtal också omfattas.

− Troligen krävs någon form av avtal med arbetstagarna. Eventuellt kommer det även att krävas att avtalet måste tecknas med ett visst antal anställda för att få verkan. I alla fall ser det tidigare förslaget ut så. Så fort vi vet mer kommer vi kunna hjälpa till med att ta fram mallar för hur ett sådant avtal kan se ut, säger Företagarnas arbetsrättsexpert Lise-Lotte Argulander. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna