Rädda din bagare

Varannan arbetsplats inom svensk livsmedelsproduktion utgörs av ett bageri eller konditori. Totalt arbetar 37 000 personer på bageri eller konditori, motsvarar ungefär 15 000 heltidstjänster. Många av de anställda är ungdomar som får sitt första jobb inom branschen.
− Det är riktigt tufft för många bagerier och konditorier. Särskilt tufft är det för dem som har servering i köpcentrum och citylägen i storstäderna. De bagerier som levererar bröd, fika och tårtor till företag och konferensanläggningar har det extremt tufft med tapp på uppåt nittio procent, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.
Behoven är akuta
Martin Lundell anser att det är bra att regeringen föreslår krispaket och att den inser allvaret i situationen. Korttidspermitteringen, att staten tar över sjuklöneansvaret och den sänkta arbetsgivaravgiften är åtgärder som snabbt kan hjälpa företagen som är i akut behov av insatser för att överleva. Dessa är särskilt viktiga eftersom lönekostnader ofta utgör uppåt hälften av de totala kostnaderna.
− Vi ska komma ihåg att det är företagen som direkt och indirekt genom de anställdas skatter finansierar landets välfärd. Fyra av fem jobb i Sverige skapas av småföretagare och utan dem kommer vi inte att ha råd med vård, skola och omsorg. Därför ligger det i allas intresse att vidta åtgärder så att företagen överlever, säger Mathias Mellgren Helge, ansvarig för branschförbundskansliet på Företagarna.
#räddadinbagare
Fortfarande går en del företag bra och en del bättre än tidigare eftersom konsumtionsmönster ändras. Stödåtgärder behövs för bolag som går dåligt, inte för de som går bra. Därför är det mest effektivt med riktade åtgärder.
Branschorganisationen har för att hjälpa till lanserat kampanjen #räddadinbagare för att lyfta fram vikten av att handla på sitt lokala bageri om man vill ha det kvar i höst.
− Vi har skapat kampanjen för att uppmana konsumenter över hela landet att köpa med sig bröd eller fika hem. Många tar för givet att det lokala favoritstället kommer finnas kvar i framtiden, men utan en gemensam insats kommer flertalet behöva lägga ner. Om vi alla gör ett litet köp på bageriet räddar vi branschen till överlevnad”, säger Martin Lundell.