Ett steg närmare lösning på företagares orimliga uppgift
I Rutans resa kan du följa hur Företagarna påverkar så att ologiska regelkrångel kring sjuka medarbetare tas bort. I dag måste företagare bedöma (gissa!) hur länge en anställd beräknas vara sjukskriven. Orimlig uppgift såklart, och en tidstjuv! Vår lösning: en ny ruta för vården att fylla i på en blankett.
Häromveckan bjöds Företagarnas vd Günther Mårder och socialförsäkringsexpert Erik Ageberg in till Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg för samtal.
Vad var syftet med mötet?
– Företagarnas kunskaper om företagares vardag och verklighet är viktiga att känna till för Försäkringskassan. Vi hade denna gång ett givande möte kring sjukförsäkringen och hur vi kan samverka, säger Erik Ageberg.
– Vi talade om frågan som Rutans resa gäller. Ledningen för Försäkringskassan hade noterat att de, efter att Företagarna påtryckt problemet till regeringen, fått i regeringsuppdrag att titta vidare på just det här ärendet.
När kan rutan bli verklighet, tror du?
– Vi har inte fått något besked i vad detta mynnar ut i, ännu. Som nästan alltid i processer som denna går det inte så fort som vi önskat, men vi kommer från Företagarnas sida fortsätta ligga på och bevaka frågan.
Innan någon ändring är genomförd finns grundproblemet kvar, att en företagare har som uppgift att bedöma hur länge en anställd beräknas vara sjukskriven - blir det mer än 60 dagar eller ej? Om det blir längre än så är arbetsgivaren skyldig att ta fram en rehabiliteringsplan.
Erik Ageberg lyfter också att nu med covid-19 växer problematiken för arbetsgivare vad gäller rehabiliteringsplaner ännu mer.
– Covid-19 är en sjukdom som inte ens den samlade läkarkåren ännu inte vet så mycket om. Här ser vi förstås en enorm utmaning för en företagare att kunna göra bedömningar om sjukskrivningens längd och rehabiliteringsplan.