Skärpta restriktioner skärper kraven på regeringen
Det har varit tvära kast i restriktionerna på grund av pandemin. För bara några veckor sedan handlade regeringens besked om lättnader och skärpningarna hålls på lokal nivå genom regionala allmänna råd. Den ökade smittspridningen i samhället har dock definitivt satt stopp för nationella lättnader. Beskedet förra veckan om förbud av alkoholförsäljning på restauranger och barer efter klockan tio på kvällen gav en föraning av att mer skulle komma.
– Vi står inför ett läge som riskerar att bli nattsvart, sade statsminister Stefan Löfven då.
Från 50 till 8
På måndagen presenterade regeringen nya restriktioner. Regeln om max femtio personer på offentliga tillställningar och allmänna sammankomster skärps till att få ett tak på endast åtta personer. Det nyligen genomförda undantaget för sådana i samband med spelningar på restauranger tas bort.
Förordningsändringen föreslås träda i kraft den 24 november och kommer, i nära dialog med Folkhälsomyndigheten, att omprövas kontinuerligt, meddelar regeringen.
− Den optimism och framtidstro som trots allt fanns bland företagare under våren börjar nu helt försvinna och uppgivenheten är stor. De skärpta restriktionerna får fortsatt ödesdigra konsekvenser för ett redan nedbrutet näringsliv. För företag vars verksamhet omfattas av ordningslagen och som nu får ett maxtak på åtta personer blir det mer eller mindre omöjligt att kunna bedriva sin verksamhet, säger Företagarnas expert på lokalt företagsklimat, Pontus Lindström.
Tydliga besked krävs
Hoppingivande nyheter om att flera vaccin visat sig vara effektiva mot Covid-19 ändrar inte bilden av att det är en lång väg kvar till ett normalläge i samhället. Mot den bakgrunden räcker det inte att förlänga stöden för att hjälpa företagen att tackla krisen. Stöden måste även förenklas.
−Flera av regeringens stöd har varit behäftade med krångel och har svårtolkade, administrativt betungande regler. Det har varit nya bud som följs av motstridiga motbud allt för många gånger, säger Pontus Lindström.
−När Stefan Löfven uppmanar invånarna att inte besöka gym behöver statsministern i nästa mening berätta hur Sveriges gymföretagare ska kunna tänkas förhålla sig till detta. Stödåtgärderna måste vara enkelt utformade så att medel snabbt kan betalas ut, säger Pontus Lidström.