Babben i LIVE: "Jag har en workoholicmentalitet att bevaka"
Mitt i karriären brände Babben Larsson, en av våra mest folkkära artister, ut sig. Det har gått många år sedan det hände men fortfarande har hon varje dag med sig en medvetenhet om sin hälsa för att det inte ska hända igen.
I likhet med många andra företagare är Babben driven med många järn i elden.
– Jag har en workoholicmentalitet som jag måste bevaka hela tiden, berättade Babben i en intervju med Günther Mårder i Företagarna LIVE om just hälsa och stress hos företagare.
Symtomen på att allt inte stod rätt till var tydliga, men kom smygande.
– Det var en trötthet som inte gick att vila bort och en olust. Mitt jobb är väldigt lustbetonat, jag känner oftast en stor lust och är lustdriven. Men den lusten avtog mer och mer. Jag startade upp nya projekt, var i England och turnerade för att starta upp en karriär där och gjorde lite andra projekt. Men det var liksom inte roligt längre.
Det var just under ett av besöken i England på en humorfestival som insikten kom, berättar Babben.
– Jag tog en stund med mig själv och började fundera. "Vad håller jag på med?" Jag kom fram till att jag faktiskt var inne i väggen. Förutom tröttheten och avsaknaden av lust till arbetet var jag väldigt avstängd och orkade inte med något socialt. Det var ganska många sådana markörer.
Mentor viktigt för återhämtning
Avgörande för Babben, som sedan sin utbrändhet engagerat sig mycket i ämnet hälsa, var att få kontakt med en mentor som kunde coacha och stötta. Bland annat genom personlighetstester som gav en tydlig profil av hennes personlighet för att se vad som drev henne i livet,
– Men också vad jag undvek vilket också kunde bidra till att jag blev utarbetad. Min mentor Torsten Hansson var den mest avgörande faktorn. Med hans hjälp tog jag också tag i hälsan, jag började äta bättre och träna och lära mig känna igen varningssignalerna, säger Babben som rekommenderar den som är för stressad att söka sig en mentor.
– Mentorer dyker upp i ens liv när man behöver dem som mest. Se dig omkring, vilka kan bli din mentor? Det finns förstås också möjligheten att köpa in en sådan hjälp.
Glöm inte andligheten
Babben fokuserade på sin återhämtningsresa också på den själsliga och andliga biten.
– Det här med andligt kan låta flummigt men människor har varit troende och religiösa ända fram tills idag, när vi är väldigt sekulariserade, utan "avlastning uppåt". Så det var intressant att också arbeta med det verktyget. Gå ut i skogen där jag känner mig nära det andliga och få den energin som jag hade glömt att tanka in.
"Var rädda om varandra"
I pandemins spår är det många kulturföretagare som har det extremt tungt just nu, där restriktionerna gjort det ofta omöjligt att arbeta. Något som förstås är en stor hälsorisk. Stötta varandra och var rädda om er själva för det här är extremt påfrestande, var Babbens medskick.
– Jag tror det är bra att erkänna för sig själv hur jobbigt det här är. Att organisera sig och hänga med andra som är i samma situation, peppa varandra. Och kanske hitta sidoprojekt där man eventuellt kan få liten sidoinkomst och möjlighet att uttrycka sig.
– Men framförallt behöver vi alla fortsätta sätta tryck på regeringen för att få in pengar till de som inte får in någonting just nu och lever från hand i mun. Sådan oro är väldigt skadlig och generellt är det mycket oro för ekonomi i den här branschen, säger Babben.
Se intervjun med Babben och hela Företagarna LIVE-avsnittet, som också gästades av Länsförsäkringars hälsostrateg Kristina Ström Olsson och företagaren Emanuel NIlsson som brände ut sig som ung: