Nu finns detaljerna för stödet till enskilda företagare
Frågan om ekonomiskt stöd till enskilda näringsidkare tragglades inom politiken under en stor del av senvåren och sommaren. Enskild näringsverksamhet är Sveriges vanligaste företagsform; det finns omkring 600 000 sådana företagare och drygt en kvarts miljon har sin huvudsakliga inkomst från sin enskilda firma. Många av dessa har drabbats av den ekonomiska krisen som följt av covid 19-pandemin. Samtidigt har de haft svårt att få del av de olika statliga stödåtgärder som har införts.
− Vi välkomnar att detta stöd för enskilda näringsidkare nu införs. Det har tagit alltför lång tid. Förhoppningsvis kan det nu komma krisdrabbade företagare till del. Det får inte bli som med omställningsstödet, där bara en bråkdel av de avsatta medlen faktiskt har kunnat betalas ut, säger Patrick Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna.
Stöd baserat på omsättningstapp
Oppositionen drev fram ett ställningstagande i riksdagen i juni om att regeringen skulle återkomma med initiativ för att stödja de enskilda näringsidkarna. I budgetförhandlingarna enades regeringen och samarbetspartierna om följande, som tillkännagavs den 7 september:
- 3,5 miljarder kronor avsätts för stödet 2020 och ytterligare 1,5 miljarder för 2021. (Detta antogs genom höständringsbudgeten av riksdagen den 23 september.)
- Stödet utformas med omställningsstödet som förlaga, baserat på omsättningstapp jämfört med 2019.
- Stödet delas upp på tre perioder: mars-april, maj och juni-juli 2020. Motsvarande månader 2019 utgör respektive stödperiods referensperiod.
- Omsättningen måste ha varit 30 procent lägre för mars-april, 40 procent lägre för maj och 50 procent lägre för juni-juli för att berättiga till stöd.
- Den enskilda näringsidkaren måste ha haft en omsättning på minst 200 000 kronor under 2019 för att kvalificera för stödet.
- Näringsidkaren kan maximalt få 75 procent av den tappade omsättningen, med maxtak på 48 000 kronor för mars-april, 24 000 kronor för maj och 48 000 kronor för juni-juli (totalt max 120 000 kronor).
Förslagets detaljer har presenterats
Detaljerna om stödet, till exempel sökperiod, var länge inte tillkännagivna. Fredag den 2 oktober skickade regeringen så en promemoria på remiss, med de slutliga detaljerna (deadline för remissvar är den 9 oktober).
− Företagarna kommer att svara på remissen, säger Patrick Krassén.
Till skillnad från omställningsstödet beräknas detta stöd inte på fasta kostnader, utan baseras enbart på den tappade omsättningen. Ansökan om omsättningsstöd kommer göras via ett formulär hos Boverket. Ansökan prövas sedan av länsstyrelsen (baserat på var man är skriven) och stödet betalas ut av Boverket. Ansökningsperioden föreslås bli 29 oktober 2020 till 31 januari 2021.