Så väljer du rätt elavtal till ditt företag

Elektricitet är som vatten, brukar man säga. Det strömmar genom ledningar och det är något som alla behöver. Ja, det är lätt att tänka på el som något som bara finns där. Men utan företag som producerar och tillhandahåller el skulle samhället stå sig slätt. På Fortum vill vi tillsammans med våra kunder och samhället driva på förändringen mot en renare värld. Vill du också vara med?
Vad är det egentligen som styr elpriserna?
Elis Karlsson är Senior Account Manager på Fortum, här delar han med sig av sina bästa råd och rekommendationer. Men först en fråga för att gå till botten med någonting som många upplever som krångligt. Vad är det egentligen som styr elpriserna?
− I grund och botten bestäms elpriset efter tillgång och efterfrågan. Sverige är en del av den nordiska elbörsen Nord Pool. Den fungerar som ett auktionshus för el där elhandlare kan köpa och sälja sin el. Flera olika faktorer påverkas priset: vattenståndet, om det är varmt eller kallt ute och EU:s system med utsläppsrätter är tre sådana faktorer, säger han.
Gör aktiva val
Om man som företagare håller med om att det verkar klokt att ta den där extra tiden till att se över elavtalet för att sänka elkostnaderna, hur ska man då gå tillväga? Elis Karlsson första råd är att göra ett aktivt val. Det kan bidra till att ni sparar pengar över tid.
− Många företag sitter på så kallade anvisade elavtal – ett avtal som man blir tilldelad om man inte har gjort ett aktivt val – vilket ofta innebär att de är dyrare än nödvändigt. Titta därför i genom era elavtal en gång per år och prata med en rådgivare som hjälper er att välja rätt avtal just nu, säger han.
Välj en elpartner som ser dina behov
Ett annat råd är att välja ett elbolag som går i linje med ditt företags värderingar. Det är också bra att ha en elpartner som har lång erfarenhet av just företagsel och kunskap om olika typer av branscher och behov.
− Många gånger är det värdefullt att ha en elpartner som inte bara säljer el utan också producerar den, då har de en helhetsförståelse och expertis kring elens kretslopp. Välj därför ett elbolag som både erbjuder hållbar el och ett bra pris över tid. Vi på Fortum jobbar ständigt för en bättre och renare framtid, säger han.
Läs mer om Fortums klimatinsatser.
Hur byter man elavtal?
Börja med att hitta en elpartner som passar era behov. Men hur gör man rent praktiskt för att byta elavtal? Ingen vill ju sitta med dubbla fakturor eller betala avgifter för att man avbryter ett annat avtal.
− Hos Fortum är det enda ni behöver göra att komma överens om priset och skriva ett avtal, sedan sköts resten automatiskt. Ni behöver inte vänta tills er bindnings- eller uppsägningstid har löpt ut. Fortum erbjuder endast enkla och säkra byten, vilket innebär att vi tar reda på när er bindning- och uppsägningstid har löpt ut och börjar leverera er nya el efter det datumet. Inga brytavgifter eller dubbla fakturor, säger Elis Karlsson.
Förmånliga avtal för medlemmar i Företagarna
Som medlem i Företagarna finns det möjlighet att göra processen ännu smidigare genom att använda två färdigförpackade företagsavtal.
− Vi har redan förhandlat priset åt er och kan erbjuda två riktigt förmånliga avtal. Allt ni behöver göra är att välja vilket av de två avtalen som passar er bäst, Fortum Smart eller Fortum rörligt avtal, säger han.
Gå till avtalen för Företagarnas medlemmar.
Kan vårt företag få ett skräddarsytt elavtal?
En färdig lösning är smidig, men alla företag har ju olika behov när det kommer till el och elanvändning. Därför kan det vara bra att låta en el-rådgivare analysera din verksamhet och sätta ihop ett skräddarsytt avtal. Det fina är att det är en av de avtalslösningar som Fortum erbjuder medlemmar i Företagarna.
− För många företag lönar det sig med en portföljförvaltning. Vårt erbjudande Fortum Smart hjälper företag med strategiska och smarta elinköp. Utifrån risk och prisstrategi arbetar Fortums experter för att erbjuda en så låg energikostnad som möjligt. Eftersom inköpen sker med god framförhållning när priset är lågt kan ni vinna mycket över tid. Detta även om svängningarna på elbörsen skulle öka, säger Elis Karlsson.
Hur kan vårt företag minska elkostnaderna?
Det är inte bara genom elavtal som det går att sänka elkostnaderna i företaget. Det är i slutändan hur mycket el som förbrukas som avgör kostnaden. Gamla och trasiga maskiner, till exempel vitvaror eller luftkonditionering, är en vanlig energitjuv.
− Se över er utrustning och modernisera där det är möjligt. Genom att bli mer energieffektiva kan ni spara mycket och samtidigt vara med och förbättra klimatet, säger Elis Karlsson.