För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Småföretagen får samhället att gå runt

Publicerad 29 okt 2020
Per Molander lyfter en viktig aspekt av företagsklimatet, men drar fel slutsats, skriver Företagarnas vd Günther Mårder i en replik på DN-debatt.
Företagarnas vd Günther Mårder. Foto: Oskar Omne.

En närings- och skattepolitik som tar stor hänsyn till villkoren för småföretagen är feltänkt. Det skriver ämbetsmannen och konsulten i politiska policyfrågor Per Molander i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Per Molanders artikel sveper över en mängd påståenden: småföretagen har ingen framskjuten plats i sysselsättningstillväxten, deras bidrag till innovation är mindre än storföretagens, länder med högre andel egenföretagare i arbetskraften befinner sig på en lägre utvecklingsnivå, företagsstimulerande politik leder till brottslighet, samt alla småföretag är inte inställda på att växa.

Företagarnas vd Günther Mårder replikerar Per Molander på samma debattsida.

Småföretagen är jobbskapare

Angående sysselsättning har fyra av fem nya jobb i Sverige skapats i små och medelstora företag sedan 1990.

Angående innovationer och utvecklingsnivå är den nationalekonomiska forskningslitteraturen tydlig med att bättre innovationsklimat, eller företagsklimat om man så vill, går hand-i-hand med högre BNP per capita.

Rätten att själv skapa något som är till nytta för andra

”Med Molanders resonemang tvingas företagare kontinuerligt motivera sin existens med produktivitetsökningar och antal skapade jobb. Men faktum är att det är gott nog att vara företagare och stå för sin egen försörjning. Hårfrisörskan, stå-upp-komikern och snickaren är alla företagare som får samhället kring Molander att gå runt”, skriver Günther Mårder i debattartikeln.

Få företag att växa

Angående att alltför få företag är inställda på att växa är det en utmaning, men Per Molander drar fel slutsats. Politiken måste fokusera på att få fler att göra det, skriver Günther Mårder.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna