För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Var är permitteringspengarna?

Publicerad 24 okt 2020
Väntan på att få stöd för korttidspermitteringar utbetalt tär på många företagare och företagens likviditet.
Foto: Shutterstock.com

Många företagare väntar otåligt på att Tillväxtverket ska betala ut stöd för korttidsarbete. För vissa är väntan en källa till stigande oro, eftersom likviditeten i företaget är ansträngd på grund av coronakrisen.

− Vi har medlemmar som ringt till oss och undrar vad de ska ta sig till eftersom de betalt ut lön till sina medarbetare i tron att de ska få snar påfyllning på kontot från Tillväxtverket, men pengarna kommer inte, säger Zarina Musa, juridisk rådgivare på Företagarna.

Utan möjligheten att korttidspermittera medarbetare för att parera effekten av pandemin skulle många företag ha tvingats till uppsägningar och konkurser sedan i våras.

En viktig del i framgången för korttidsstödet har varit snabbheten i handläggningen på myndigheten. När stödet började gälla i våras var tiden från ansökan till utbetalning i många fall så kort som ett par dagar eller en vecka. Det beror på att det är ett preliminärt stöd som betalas ut för företag som ansöker om korttidsstöd för första gången.

Långa handläggningstider vid avstämning

Att många företagare nu väntar på att få mer stöd har sin förklaring i avstämningsförfarandet. Efter var tredje stödmånad ska företaget som fått stöd göra en avstämning hos Tillväxtverket. Det är i samband med en sådan avstämning som företaget också kan ansöka om mer stöd för korttidsarbete. Innan avstämningen är godkänd betalas inte pengar ut för nästa period som företaget ansökt för.

− Det finns tusentals företag som väntat i flera månader nu. Eftersom den första utbetalningen gick så smidigt har man säkert trott att det skulle gå fort även denna gång. Men som regelverket ser ut är det väldigt mycket handpåläggning av handläggare innan ett stödärende är färdigkontrollerat och nytt stöd kan betalas ut, säger Lise-Lotte Argulander, arbetsrättsexpert på Företagarna.

I avstämningen justeras tidigare utbetalt preliminärt belopp. Om ett företag fått för mycket i stöd jämfört med de uppgifter de lämnat in ska det betala tillbaka och om företaget är berättigat till mer stöd så justeras det. Däremot går det inte att ge ett preliminärt stöd för ytterligare en period, enligt nuvarande lagstiftning.

Anstormning av ärenden

Lagstiftningen som systemet under för korttidsstöd under pandemin vilar på är egentligen uppbyggt för permitteringar i en lågkonjunktur. Lagstiftaren ville då inte att företag i trångmål skulle kunna dra på sig ytterligare skulder genom att få mer stöd i omgångar.

− Problemet med avstämningsförfarandet under coronakrisen är att anstormningen av ärenden gör det svårt för Tillväxtverket att jobba undan, trots att de nyanställt medarbetare, säger Lise-Lotte Argulander.

En som inte kunnat vänta in stödet är Mehdi Nodehi som driver ett företag i åkeribranschen i Stockholmsregionen. Efter att ha väntat i flera månader på besked från Tillväxtverket blev han tvungen att säga upp medarbetare.

− Jag var tvungen att ta till uppsägning. Annars hade bolaget gått omkull. Jag vet många som är oroliga nu och balanserar på gränsen. Jag valde att inte chansa på att pengarna plötsligt kommer nu, eftersom jag inte kunnat få någon information från Tillväxtverket på flera månader, säger han.

Kommer pengarna ut?

Systemet med korttidsarbete löper på fram till årsskiftet. Många företagare hoppas på en förlängning för att kunna fortsätta ha personal permitterad så länge krisen pågår.

− Med facit i hand kan vi se att regeringen inte analyserat situationen tillräckligt noggrant. Om de gjort det hade de skjutit till mer resurser så att Tillväxtverket haft en möjlighet att hantera alla ärenden skyndsamt. Min oro nu är att vi kommer att se konkurser, inte för att systemet med korttidsarbete upphör vid nyår, utan för att stödpengarna inte kommer ut i tid, säger Lise-Lotte Argulander.

Fler nyheter från Företagarna