För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Försiktiga lättnader i 50-regeln från den 8 oktober

Publicerad 29 sep 2020
Regeringen går vidare med en av de tidigare aviserade lättnaderna av 50-regeln och planerar för att snart ta nya steg, om smittläget tillåter.
Inrikesminister Mikael Damberg och kultur- och idrottsminister Amanda Lind på tisdagens pressträff.

Vid en pressträff på tisdagen bringade inrikesminister Mikael Damberg och idrotts- och kulturminister Amanda Lind viss klarhet i frågan om lättnader i förbudsförordningen som regeringen tidigare aviserat från den 1 oktober. Alltså i den förordning som reglerar i vilka sammanhang man får vara maximalt femtio personer på samma plats.

Det var i torsdags som statsminister Stefan Löfven och inrikesministerLena Hallengren orsakade otydlighet genom att säga att regeringen inte fattat beslut om några lättnader i förbudsförordningen på regeringssammanträdet den dagen. De ville dock inte lämna besked om det skulle bli lättnader från och med 1 oktober.

Nu meddelar Damberg och Lind att regeringen ämnar fatta beslut om ett av de tidigare aviserade undantagen på denna veckas regeringssammanträde (regeringen sammanträder en gång i veckan, i regel på torsdagar). Regeringen planerar även att fatta beslut om det andra undantaget den 8 oktober så att det i så fall kan börja gälla från och med den 15 oktober.

− Det är bra att regeringen förtydligar hur man tänker. Företagare måste ha rimliga förutsättningar att planera sin verksamhet. Ett minimikrav är att de politiska besluten ska minska, inte spä på den osäkerhet som företagen redan måste hantera, säger Pontus Lindström, näringspolitisk expert på Företagarna.

Grönt ljus för arrangemang på serveringsställen

Det undantag som regeringen ska fatta beslut om på sammanträdet den 1 oktober rör arrangemang på serveringsställen. Dessa har träffats av två regelverk, en ordning regeringen beskriver som en orimlighet. När ändringen är beslutad ska den träda i kraft den 8 oktober och innebära att till exempel restauranger och caféer ska kunna ha en konsert utan att det medför att alla utom femtio gäster plötsligt måste lämna lokalen.

Avvaktande om arrangemang med sittande publik

Det undantag som regeringen inte är beredd att genast gå vidare med gäller undantag i förbudsförordningen för arrangemang med sittande publik. Det finns ett färdigt förslag som innebär att till exempel teaterföreställningar, konserter och idrottsmatcher ska kunna genomföras med upp till 500 deltagare, förutsatt att de sitter med ett avstånd om en meter från varandra. Två personer i samma sällskap ska dock kunna sitta tillsammans utan avstånd mellan sig.

Beskedet från tisdagens pressträff är att regeringen planerar fatta beslut om denna ändring vid regeringssammanträdet den 8 oktober, om smittläget tillåter. I så fall skulle det kunna börja gälla från och med den 15 oktober.

Regeringen passar bollen vidare till Folkhälsomyndigheten 

Enligt idrotts- och kulturminister Amanda Lind innebär tisdagens besked två saker. Dels ökar träffsäkerheten i deltagarbegränsningarna enligt regeringen, dels öppnar det upp för att löpande göra förändringar när Folkhälsomyndigheten bedömer att det är möjligt ur smittskyddssynpunkt.

Inom kort kommer därför Folkhälsomyndigheten att få i uppdrag att se över möjligheten till fler undantag, både vad gällande verksamheter som exempelvis sport- och idrottsverksamhet utomhus, loppmarknader, demonstrationer, mässor och nöjesparker, men även när det gäller begränsningen i antalet deltagare. Regeringen avser även återkomma med ett annat tillfälligt regelverk som omfattar verksamheter som inte träffas av ordningslagen, som förbudsförordningen vilar på, exempelvis köpcentrum, kollektivtrafik och badplatser.

− Det är inte en dag för tidigt att detta arbete kommer igång. De dubbla signalerna som i praktiken getts av att det kunnat vara trängsel på vissa platser samtidigt som det i nästan rått näringsförbud på andra har vare sig gynnat folkhälsan eller företagsklimatet, säger Pontus Lindström.

 

Fler nyheter från Företagarna