För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Säga upp någon som missköter sig? Ta hjälp!

Publicerad 25 sep 2020
Ta alltid experthjälp om du överväger att säga upp en anställd som missköter sig. Det rådet ger Företagarnas rådgivning som ofta får frågor på temat.

Att säga upp någon anställd är något av det tyngsta en arbetsgivare kan behöva göra. En anställd kan sägas upp på grund av arbetsbrist eller på grund av personliga skäl. Det kan exempelvis vara att den anställde misskött sina uppgifter så mycket att arbetsgivaren inte kan ha kvar personen, trots att man satt in åtgärder.

Läs också: Arbetsgivarhandboken om uppsägning

Till Företagarnas juridiska rådgivning hör medlemmar av sig för att få hjälp när anställds misskötsel ställer till problem för ett mindre företag. Att ta hjälp är också något som Företagarnas jurister starkt rekommenderar i dessa fall. Processen är inte helt självklar.

Karin B rund.png Ofta hör en företagare av sig till oss när det blivit ett konkret arbetsmiljöproblem för övriga anställda att någon anställd inte sköter sig. När våra jurister berättar för företagaren om hur de ska försöka komma till rätta med problemen först är det många som suckar högt och inser hur lång tid detta kommer ta, säger Karin Berggren som är jurist på Företagarna. 

Att det är långt ifrån okomplicerat att säga upp på grund av personliga skäl upplevs som mycket betungande att förhålla sig till i lagstiftningen, enligt nästan hälften av de medverkande företagen i en rapport som Företagarna gjorde om arbetsrätt från 2019. 

Tidskrävande och oroande

Det tar ofta lång tid och medför oro för övriga medarbetare om uppsägningen inte genomförs. Det är också höga krav på bevis att den anställde misskött sig för att uppsägningen ska gå igenom.

– Det handlar om att man måste dokumentera misskötsamheten, göra den anställde medveten om att misskötseln kan leda till uppsägning. Man ska ockå se om det går att omplacera personen, ta reda på hur det går till att säga upp en person på grund av personliga skäl och förstå vilken bevisbörda man har, säger Karin Berggren. 

Om facket hotar att ogiltigförklara eventuell uppsägning hamnar mindre företag i ett tufft läge. Företaget måste fortsätta betala ut lön under hela processen och man riskerar också skadestånd och rättegångskostnader. Inte sällan slutar det med att en person som missköter sig får betalt för att sluta, berättar Karin Berggren.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna