För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Så lyckas du som matpionjär

Publicerad 2 dec 2021
Det går inte att prata om framtidens mat i Sverige utan att nämna Tebrito med vd Nils Österström, insektsodlaren som överlevt ökenvandringen i väntan på klartecken från Livsmedelsverket. Här är hans tips till dig som också bryter ny matmark.
Bertrand Giorgi och Nils Österström, Tebrito.

Novel food-ansökan

Är det ny mat som inte har ätits i betydande mängd inom EU? Då behöver du göra en så kallad novel food-ansökan. Mycket regelverk kring matinnovation har förändrats, nu är det generellt sett mycket bättre. Och ibland är det skönt med perspektiv. När potatisen kom hade vi svårt att veta hur vi skulle laga till den. Den var ett helt nytt livsmedel för oss för länge sen. I dag klassas mjölmaskar och syrsor inte längre som ny mat. Det är bara mat.

Starta inte ensam

Själv är verkligen inte bästa dräng när du ska göra något innovativt och nytt. Den sanningen har varit helt avgörande för Tebrito. Jag och Åsa Martén gick ihop och samarbetade med SLU, sedan startade vi företaget via en Vinnovatävling om klimatsmart protein. Nu är vi åtta i bolaget och har precis sjösatt en fabrik som om två år ska producera 200 ton insekter per år. Våra olika nätverk och bakgrunder har varit otroligt viktiga.

Nischa dig tidigt

Bestäm dig tidigt för vad det är du ska vara riktigt duktig på. Försök inte ta hela kedjan, till exempel från att odla till efterprocessa till att göra konsumentprodukter. Vad är din nisch och vad gör er unika? Säljer ni till konsumenter eller andra företag? Även syrsor och gräshoppor är till exempel godkända i dag. Men vi håller oss till mjölmaskar. Det är vitt skilda verksamheter – som att föda upp grisar och kycklingar.

Prioritera en prototyp

Generera en omsättning så fort det bara är möjligt. Det tar väldigt lång tid att ta något från idé till färdig produkt, så kan du verifiera din produkt och bygga efterfrågan från början blir allt enklare. Vi gjorde saker omvänt eftersom vi inte fick sälja i väntan på Livsmedelsverkets godkännande. Men vi såg till att vår produkt gick att använda till olika mat och att det fanns belägg för att insektsprotein har bra egenskaper.

Gilla dina konkurrenter

Det är inte positivt att vara själv i en ny bransch; konkurrens är bra för att nå rätt utvecklingshastighet. Jag träffar till exempel Norges motsvarighet till Tebrito. Du ska egentligen uppfinna så lite som möjligt på egen hand.

Bygg er bransch

Branschorganisationer har en viktig roll att spela. Just nu är jag mer engagerad på europeisk nivå, i insektsorganisationen IPIF, men den svenska motsvarigheten kommer fylla en viktig funktion.

Leta rester

Våra mjölmaskar äter restprodukter från livsmedelsindustrin; vi tar skalrester från ett potatisskaleri. Vi samarbetar också med Spendrups och får rester ifrån ölbryggning. Vi behöver återcirkulera det vi redan har. Det är otroligt vilka volymer som inte används i dag. Jag läste en artikel om hur effektiva insekter är på att omvandla biomassa till protein; det är både ekologiskt och ekonomiskt hållbart – lönsamt och effektivt resursutnyttjande. Det var det som fick mig att starta Tebrito.

Automatisera och utveckla

Vi automatiserar just nu vår produktion i Orsa för att få upp produktionsvolymerna nästa år. Samtidigt innoverar vi vidare. Nu är vi bara i början av utforskandet. Glass är tänkbart – mjölmask innehåller mycket antifrysproteiner, även äggfri majonnäs finns som prototyp. Vi kommer att vara förvånade över vilka produkter insekter tillför värden i.

Text: Malin Sund.

Fler nyheter från Företagarna