För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ska strandskyddet stänga strandkrogen?

Publicerad 25 feb 2021
Får man ha servering på en strand? Länsstyrelsen Gotland avgör framtiden för familjeföretaget SuderSannas grill & bar.
Foto: SuderSannas.

På Fårö finns en strand som räknas som en av de finaste i hela Sverige: Sudersand. Mitt i sanddynorna på den drygt fyra kilometer långa stranden driver Per Svedjer SuderSannas grill & bar under den varma årstiden. Så här års är bodarna undanställda i väntan på säsongsöppning. Om det blir någon. Allt hänger på vilket beslut Länsstyrelsen fattar i början av mars.

− Min personal frågar hela tiden om det blir något i sommar, men jag vet inte, säger Per Svedjer.  

Får inte hägna in

Under de nio år han drivit strandkrogen och förfinat konceptet har det aldrig varit några problem med myndigheterna, förrän i somras. Då gjorde Länsstyrelsen en inspektion och förklarade att strandskyddet inte tillåter det rep som hägnar in SuderSannas grill & bar. Enligt Länsstyrelsen inkräktar det på allmänhetens tillträde till stranden. Inhägnaden är dock en förutsättning för alkoholtillståndet. Utan det blir det ingen servering på stranden.

− Ytan det handlar om utgör bara någon promille av stranden, säger Per Svedjer.  

Strandkrogen har fått dispens från strandskyddet för två bodar. Det är i dem det finns kök och sittplatser. Men gästerna gillar att äta en burgare eller ta ett glas på stranden. Därför hyr Per Svedjer en yta av samfälligheten som äger stranden. Ungefär tvåhundra kvadratmeter är inhägnade med ett rep och där innanför finns stolar och bord.

− Efter Länsstyrelsens inspektion sökte jag dispens för inhägnaden. Jag trodde inte att det skulle vara något problem att få det, men jag har fått signaler om att tolkningen av strandskyddet kommer att vara väldigt sträng, säger han.

"Vi finns ju till för allmänheten" 

Enligt Länsstyrelsens sätt att se på frågan handlar den om en avvägning mellan två intressen. Å ena sidan Per Svedjers krogverksamhet. Å andra sidan allmänhetens tillgång till hela stranden. Det tycker han är en konstlad intressekonflikt.

− Vår verksamhet är ju till för allmänheten. Gästerna vill ju vara hos oss. Vi har byggt så att rullstolsburna och folk med barnvagn kommer ner till stranden. Våra högtalare ropar ut när barn sprungit bort på stranden och vi ser till att hålla rent och snyggt, säger Per Svedjer.

Om Länsstyrelsen fattar beslut om att SuderSannas grill & bar inte får fortsätta hägna in en liten del av stranden innebär det slutet för det populära vattenhålet på stranden som i olika skepnader funnits där långt innan den nuvarande ägaren. Hotet om nedläggning har väckt debatt och kritik på Gotland och i sociala media.

− Politikerna vill att vi ska vara norra Europas attraktivaste besöksmål. Hur ska vi kunna vara det om det inte ens är säkert att man får driva en strandkrog? undrar Per Svedjer.

Fler nyheter från Företagarna