För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Kovändningen kostsam för krögarna

Publicerad 18 jan 2021
Inför helgen förlängde regeringen plötsligt alkoholförbudet. För Bräjks i Björnrike betyder det ytterligare merarbete och kostnader.
Bräjks matbar i Björnrike. Foto: Bjärks.

Joel och Pernilla Sjelin driver Bräjks matbar mitt i backen i Björnrike vid Vemdalen. Deras företag är ett av alla i restaurangbranschen som snabbt fick lov att ändra om i verksamheten inför helgen, efter regeringens besked om att förbudet mot att servera alkohol efter klockan 20.00 förlängs.

− Vi lägger våra personalscheman med två veckors framförhållning så ett besked på torsdag om att vi ska stänga tidigare på lördag kostar oss pengar och administrativt merarbete, säger Joel.

Tuff situation

Krögarparet byggde Bräjks matbar 2017. Den ligger mitt i skidbacken där Björnstigen och Långsvängen delar sig och är i vanliga fall ett populärt ställe för både fika, lunch och afterski. Det senaste året har däremot inget varit sig likt.

− Hade vi vetat det vi vet nu i höstas hade vi nog inte öppnat den här säsongen. Restriktionen om max fyra i ett sällskap och alkoholserveringsstoppet gör det svårt för oss, säger Joel.

Inte oväntad kovändning

Torsdagens besked om att förbudet mot att servera alkohol förlängs från och med fredag och tio dagar till förvånar inte direkt någon i Bräjks matbar. Förtroendet för regeringens förmåga att föra dialog med branschen är inte på topp.

− Det har ju varit så att man säger en sak ena veckan och så kommer det nya besked senare. Den här kovändningen kom inte som en blixt från klar himmel för oss, suckar Joel.

Restriktioner slår hårt

I stället för att hålla öppet som tänkt måste krögarna nu boka om sällskap, trycka nya menyer och lägga om personalens scheman.

När restriktionerna skärptes före jul stod Bräjks med fullbokad matsal, schemalagd personal och julmat som plötsligt var överflödig.

− Vår bransch drabbas hårt av restriktioner. Det är svårt att då inte tänka på att Folkhälsomyndigheten säger att det inte är så stor smittspridning på restauranger, säger Joel.

Fler nyheter från Företagarna