För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Enklare regler och nationell opinionsbildning viktigt för nytt branschförbund

Publicerad 26 jan 2021
"Flera av våra frågor måste hanteras på nationell nivå" konstaterar Ulf Eriksson, ordförande för Svenskt Vattenbruk och Sjömat som valt att ansluta sig till Företagarna.
Ulf Eriksson, ordförande för Svenskt Vattenbruk och Sjömat. Foto: Privat

Svenskt Vattenbruk och Sjömat är det senaste i raden av branschförbund som valt att ansluta sig och samarbeta med Företagarna. De startade sin verksamhet 2020 och är organisationens yngsta branschförbund.

Ulf Eriksson är deras ordförande och här berättar han mer om verksamheten och varför de valt att samarbeta med Företagarna.

Beskriv ert branschförbund!

– Svenskt Vattenbruk och Sjömat samlar ostronodlare, musselodlare, algodlare och företag som plockar friväxande alger och andra marina råvaror från havet eller odlar på land. Vi startade utifrån ett behov från små företag i branschen av tydlighet och enklare regler kring en näring som vi anser har stor potential att växa. Tyvärr hindras vi av brist på eller väldigt krångliga regler som försvårar för vår bransch.

 – Gemensamt kan vi stärka näringen, utbyta erfarenheter i nätverk, anordna kompetensutveckling, ta vara på och sprida forskningsresultat till näringen. Vi ser också en styrka i att vi har ett gott samarbete med våra norska kollegor genom våra nätverksträffar som drivs via Interregprojektet Marint Gränsforum Skagerrak.

 – En viktig sak för vår förening är de etiska riktlinjerna som tagits fram dessa kommer att lyftas fram när det gäller våra medlemmar och hur vattenbruk sköts.

Vad är ert främsta uppdrag?

 – Stärka vattenbruk och sjömatsnäringen i Sverige och på sikt i Norden, vi har ett gott samarbete med företag och forskare både i Norge och Danmark. 

Hur ser era medlemsföretag ut?

 – Våra medlemsföretag är ostronodlare, musselodlare, algodlare och företag som plockar friväxande alger och andra marina råvaror från havet eller odlar på land. Även företag som processar och förädlar dessa råvaror ingår i föreningen. Vi har även kunskapsföretag som medlemmar som aktivt arbetar för att för sprida kunskap och skapar event om råvaror från havet och vad dessa kan användas till.

Vilka frågor är viktiga för er vad gäller opinionsbildning?

– Regelförenklingar så det blir enklare att starta och driva vattenbruksföretag. 

Hur kom ni i kontakt med Företagarna?

 – Flera av vår medlemsföretag är redan medlemmar i Företagarna och det var rätt enkelt att välja ett branschsamarbete med Företagarna då flera av våra frågor måste hanteras på nationell nivå. Men även på regional nivå är Företagarna ett bra stöd med all sin expertis och kunskap.

Vad ser ni främst fram emot i samarbetet med Företagarna?

 – Att våra frågor kommer fram i rätt sammanhang och att de förändringar som behöver ske även uppmärksammas av lagstiftare. Vi behöver även information och hjälp med omvärldsbevakning vilket för oss är viktigt så att våra medlemmar kan planera verksamheten. Vi hoppas också på att Företagarna är med och marknadsför oss på andra ställen i landet än västkusten där de flesta av oss är lokaliserade idag.

Vad ligger i pipeline nu?

 – Nu är vi med och arbetar med frågor kring ansökningar för vattenbruk i samarbete med Länsstyrelsen i Interregprojektet Marint Gränsforum Skagerrak. Vi har även lämnat in ett remiss svar till RUS (Regional Utvecklings Strategin) i Västra Götalandsregionen där vi trycker på hur viktigt vattenbruk är för framtiden. Vi är även med och medverkar i ett förarbete till EU:s algstrategi.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna