Investerare satsar inte på teknikföretag som ägs av kvinnor
För sjätte året i rad har DI Digital undersökt hur riskkapitalet fördelat sig mellan företag i tekniksektorn. Det visar sig än en gång att en mycket liten andel av det investerade kapitalet går till privata teknikbolag som grundats av kvinnor. Det handlar om knappt en procent under år 2020, ett år då det investerades nästan 44 miljarder kronor i sektorn.
− Det här är fruktansvärt deppig läsning. Även om investeringarna i blandade team ökat så rör vi oss fortfarande på extremt låga nivåer, säger Lina Skandevall, Företagarnas expert på kvinnors företagande.
Troligen ännu värre i andra sektorer
Blandade eller mixade team betyder att minst en av grundarna är kvinnor. Ett exempel är Kry som grundades 2014 av Josefin Landgård, Johannes Schildt, Fredrik Jung Abbou och Joachim Hedenius. Den kategorin företag stod för 11 procent av kapitalet i fjol.
− Viktigt att komma ihåg är att detta handlar om den glödheta techsektorn som fullkomligt kryllar av hungriga investerare. Inom andra affärsområden är det förmodligen än svårare för kvinnor som söker kapital eftersom det där inte finns lika många som vill investera, säger Lina Skandevall.
Manlig dominans
Undersökningen som DI Digital gjort grundar sig på nyemissionsdata från Bolagsverket och omfattar 1 000 företag som tagit in minst 500 000 kronor. Drygt fem procent av de undersökta företagen (53 bolag) är grundade av kvinnor, men i denna kategori har alltså endast en procent av kapitlet investerats (0,93%).
Även om de mixade teamen fick en större andel av riskkapitalet än i fjol är andelen mindre än året dessförinnan. Dominansen av bolag grundade av män är fortfarande stor. Dessa bolag tilldelades hela 88 procent av riskkapitalet.
− Om ingen stor förändring sker väldigt snart innebär det ett hot mot Sveriges tillväxt eftersom det här hämmar företagandet och innovationskraften i hela landet, säger Lina Skandevall.
Inte hållbart
I våras presenterade Företagarna tillsammans med Almi och EEN – Enterprise Europe Network, rapporten Kvinnors företagande – internationalisering och tillväxt. Viktiga insikter i den rapporten är att det behövs ett starkare ekosystem med bättre kontaktytor för mentorer, finansiärer och företag för att kvinnor ska kunna ha samma tillgång till marknaden som män.
− Den här frågan diskuteras nu flitigt och visst måste vi ha respekt för att alla förändringar tar tid. Men de här siffrorna är ett bevis för att frågan nu måste skruvas upp ännu mer, säger Lina Skandevall.