För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Misslyckad arbetsrättsreform

Publicerad 7 jun 2021
Luften gick ur januariavtalets djärva ansats om att modernisera arbetsrätten. Resultatet är en besvikelse.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark på måndagens pressträff.

På måndagen presenterade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark tillsammans med företrädare för Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna hur regeringen avser gå vidare med reformeringen av arbetsrätten. Både ministern och talespersonerna valde att rama in händelsen i termer av en historisk reform. Företagarna delar inte entusiasmen.

− Detta är ett stort politiskt misslyckande och jag är besviken. Sveriges småföretagare behövde mer än detta, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

Oflexibelt för småföretag

Huvuddragen i förslagen har varit kända sedan tidigare. De bygger på den överenskommelse mellan Svenskt Näringsliv och PTK som delar av LO ställt sig bakom, men som Företagarna anser är sämre än alternativet, den LAS-utredning som lades fram i fjol – tillsatt genom Januariöverenskommelsen.

Sedan januari har interna utredningar i Regeringskansliet arbetar vidare längs den partiella partsöverenskommelsens linjer. Det är det arbetet som nu mynnat ut i konkreta förslag med ändringar som inbegriper ändringar i arbetsrätten, ett nytt offentligt grundläggande omställnings- och kompetensstöd samt ett nytt offentligt studiestöd som kallas för omställningsstudiestöd.

Företagarna anser att bland annat möjligheten att kunna göra undantag från turordningsregler och de begränsade möjligheterna till att ha tidsbegränsade anställningar är dåliga förslag som rimmar illa med småföretagens vardag och utmaningar.

− Vad gäller arbetsrätten kan vi konstatera att de lösningar som presenteras inte är tillräckligt flexibla för att landets småföretagare ska kunna fortsätta vara jobbmotorn i svensk ekonomi, säger Företagarnas arbetsrättsexpert Lise-Lotte Argulander.

Dyrt för småföretag

Omställningsstudiestödet är ett nytt offentligt studiesystem som ska stärka individens framtida ställning på arbetsmarknaden med beaktande av arbetsmarknadens behov. Systemet ska bestå av ett omställningsstudiebidrag och ett omställningsstudielån.

− I sin nuvarande form kan man konstatera att det är en extremt dyr reform som småföretagen måste betala via arbetsgivaravgiften, säger Lise-Lotte Argulander.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna