För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Energibolaget som fixar miljonkontrakt i Östafrika

Publicerad 20 maj 2021
Hennes företag installerar grön gatubelysning i Somalia – samt solceller hemma hos handelsministern.
Faisa Abdi är en av årets omslagsprofiler på listan Årets 103 unga idéer. Foto: Evelina Carborn.

– Fler borde tänka globalt från start, säger Faisa Abdi, grundare och vd för Borlängebolaget QC Renewable Energy.

Faisa Abdi är örebroaren som blev dalkulla och energiingenjör för att knuffa världen i en mer hållbar riktning. Hon har själv rötterna i Somalia och i Etiopien dit familjen först flydde. Sedan ett år tillbaka driver Faisa Abdi sitt bolag med satsningar inom solenergi och energieffektivisering i Sverige och Östafrika, tillsammans med medgrundarna Muse Farah och Mohamed Elmi.

Företaget har redan rott i land ett miljon- kontrakt på gatubelysning i en av Östafrikas största hamnstäder, Berbera i Somalia, där 300 solcellsdrivna gatulyktor installeras.

– Vi har en beställning på ytterligare 600 gatulyktor när första etappen är klar. Parallellt installerar vi solpaneler på privathus i tre kommuner, bland annat hos några ministrar.

Företaget QC Renewable Energy har vuxit fram i Dalarna Science Park efter att grundarna träffats via en energiingenjörsutbildning. QC i bolagsnamnet står för qurac, ett slags akaciaträd i östra, norra och södra Afrika som huggs ned för byggmaterial, ved och kolproduktion.

– 80 procent av de som saknar el i dag finns i sub-sahara. Vi vill vara med och förbättra energistrategin i Östafrika på många olika nivåer för att nå globala hållbarhetsmål, säger Faisa Abdi.

Att hon tidigare har arbetat med sociala frågor lyser igenom i företagsbygget.

– Vi jobbar med energilösningar med målet att underlätta livet för utsatta människor. El är dyrt i Somalia och särskilt barn och kvinnor har stora fördelar av ett säkrare, billigare elsystem.

Faisa Abdis eget miljöintresse började med tidningen Forskning & Framsteg. Att forska var hennes plan, men innovationslusten tog över.

– Det enda jag var bra på i skolan var fysik och matte. Jag hade inte fullständiga betyg från gymnasiet men jag pluggade upp betygen. Under högskoletiden var jag med i många innovationstävlingar. Jag älskar att tävla – och att vinna.

En lärare med 20 års erfarenhet av att driva företag blev den sista pusselbiten för Faisa Abdi i att starta företag med kollegorna.

– Den läraren blev vår mentor. Han är väldigt ärlig och kunnig om hur man startar och utvecklar ett företag.

”Det finns en tvekan kring Östafrika. En nyckel kan vara större mångfald bland investerare framöver, med mer olika bakgrund och erfarenheter"

Via marknadsundersökningar på plats i Somalia fick teamet kontakt med borgmästaren i Berbera, vilket lett till bolagets första miljonkontrakt för gatubelysning. Samtidigt jobbar QC Renewable Energy för att fler svenska innovationer ska nå ut i världen.

– Det som byggs upp i Östafrika måste vara hållbart från start. Vi är öppna för samarbeten och partnerskap. Sverige är ett innovationsland men lösningarna kommer alltför sällan utanför landets gränser. Fler borde fråga sig: 'Finns det problemet som jag löser i övriga världen? Vilken historia vill jag vara med och skriva?"

Att få tag på finansiering har varit den största utmaningen hittills, konstaterar Faisa Abdi.

- Många tvekar kring Östafrika. Jag skulle önska att fler frågade oss mer. En nyckel kan vara större mångfald bland investerare framöver, med mer olika bakgrund och erfarenheter. Sveriges företagare har mycket att ge världen, om fler vågar investera.

Fler nyheter från Företagarna