För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Han scoutar framgångssagor i förorten

Publicerad 20 maj 2021
Fler positiva förebilder inom entreprenörskap – det är vad den snabbväxande plattformen Förortsentreprenörer serverar. Minidokumentärer står på agendan för sommaren.
Mustafa Zatara är en av årets omslagsprofiler på listan Årets 103 unga idéer. Foto: Evelina Carborn.

– Vi har rekryterat entreprenörsscouter i Malmö, Uppsala, Örebro och Göteborg, säger grundaren Mustafa Zatara.

När han googlade ordet entreprenörer såg han ett underskott på förebilder med rötter i förorter. Då föddes idén att samla och lyfta fram entreprenörer i rampljuset Nu växer Instagram-kontot Förortsentreprenörer i snabb takt och har fått stor uppmärksamhet i media.

– Det handlar om representation och inkludering. Man ser ofta atleter och musiker från orten som lyckats, men inte så mycket annat. I dag är kanske bilden många har av en entreprenör att det är en vit man från innerstan. Vi vill ändra på det, säger Mustafa Zatara som jobbar hårt för att inspirera och motivera fler till kreativitet och framgång.

– Det är många som går runt utan hopp och framtidsdrömmar. Vi ska ge känslan av att det går att nå framgång som entreprenör, oavsett vilken adress man vuxit upp på. Det har varit väldigt många mörka rubriker från förorterna, bilden behöver nyanseras.

Tillsammans med kollegorna och verksamhetsutvecklarna Elise Ekmen och Tomas Amanuel deltog han nyligen i Shift, nyhetsajten Breakits satsning tillsammans med entreprenörsmotorn Bling Startup, för att koppla samman investerare med fler företag runtom i landet. Under sommaren står minidokumentärer i videoform på agendan, i samarbete med just Bling Startup som drivs av bland andra Deqa Abukar som tog plats på fjolårets lista över 103 Unga Idéer. Även kunskapsdelning och mer praktisk information om att driva företag är på gång, genom att förebilder som lyfts på Instagram bjuds in att hålla föredrag och föreläsningar.

– Vi bygger just nu ett nätverk med de etablerade och upcoming entreprenörer vi knutit kontakt med för att möjliggöra kunskapsutbyte och stärka tillväxt. Många tacklar liknande utmaningar kring allt från nya marknader, finansiering, kompetensförsörjning och produktutveckling, säger Mustafa Zatara.

När pandemin ebbat ut mer ser han också fram emot fysiska träffar, event och prisutdelningar samt att eventuellt skapa en coworkingplats. Visionen framåt innefattar även verksamhet i fler länder.

– Vi vill gärna etablera oss i våra grannländer Norge, Finland och Danmark och bli den skandinaviska plattformen som vidgar synen på företagande.

Genom att rekrytera entreprenörsscouter vaskar gänget fram inspirerande företagare att berätta om.

– Lokala scouter därute är ett effektivt sätt att hitta fantastiska ”doldisar”. Någon måste börja lyfta dem.

Att satsningarna har effekt syns i meddelanden som väller in från följare, bland annat studievägledare.

– De berättar att de brukar visa kontot för studenter. Det är exakt det vi är ute efter, samtidigt som entreprenörerna vi lyfter är glada och stolta över att de blir uppmärksammade.

Faktum är att även Mustafa Zataras egen historia har lyfts via Förortsentreprenörer. Han är känd som poet och antirasistisk kämpe efter att hans pappa blev Lasermannens sista offer 1992, förlamad för livet. Snart kan han även lägga till författare bland titlarna. Boken Via min son, en biografi om pappan, ska ges ut nästa år. Erfarenheterna och lärdomarna har blivit till Mustafa Zataras bränsle att förändra samhället.

– Pappa brukar säga ’Om du inte kämpar för det du vill ha, gråt då inte för det du har förlorat.

Fler nyheter från Företagarna