Arrangörerna förbereder sig för vaccinationsbevisen
Den 1 december blir det möjligt för den som arrangerar allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 deltagare att använda vaccinationsbevis. Om en arrangör väljer att inte använda vaccinationsbevis krävs i stället mer omfattande smittskyddsåtgärder. Det rör sig bland annat om att ha max åtta personer i varje sällskap, erbjuda aviserade sittplatser och säkerställa minst en meters avstånd mellan sällskap.
Den nya regleringen införs inom ramarna för den så kallade begränsningsförordningen.
Med bara några dagar kvar tills de nya reglerna börjar gälla väntar arrangörerna fortfarande på det verktyg som ska användas för att kontrollera vaccinationsbevis. När regeringen presenterade den nya regleringen den 17 november gavs Myndigheten för digital förvaltning i uppdrag att ta fram verktyget.
Är verktyget tillräckligt snabbt?
En farhåga har varit att arrangörerna inte ska hinna bekanta sig med verktyget i tid. Emelie Löfmark som är produktionsledare på Julius Production och ordförande för Sveriges Producenter och Privatteatrar är inte särskilt orolig för det.
− Jag har nu sett prototypen och det är inte rocket science. Verktyget är en enkel app som vi har fått besked att den ska vara klar i tid, säger hon.
Med det sagt finns det enligt henne två moment i hanteringen av de nya reglerna som skapar oro i branchen. Det ena är att ingen i dag vet säkert hur lång tid det tar att skanna en gästs vaccinationsbevis innan verktyget verifierar det och nästa gäst kan hålla fram sitt bevis. Tiden är en kritisk faktor för att det inte ska bli orimligt lång väntan när publik ska släppas in på evenemang.
− Om du har ett evenemang med flera tusen i publiken är det viktigt att skanningen går snabbt och smidigt och att appen inte står och snurrar och sekunderna tickar iväg, säger Emelie Löfmark.
Bra med ett sorts intyg
Det andra orosmomentet handlar om risken för teknisk överbelastning om tusentals personer på samma ställe laddar ner bevisen i sina mobiler. Det är samma slags bevis som många redan använt vid utlandsresor sedan i somras, men alla har inte laddat ner det. Dessutom kan många bli varse att giltighetstiden gått ut. Vaccinationsbevis utfärdade fram till den 30 september gäller i 90 dagar. Har det utfärdats mellan 1 oktober och 31 december är det giltigt i 180 dagar.
Emelie Löfmark tycker trots detta att regeringen och Folkhälsomyndigheten varit föredömligt tydliga i informationen om vad för slags intyg som gäller. Det är vaccinationsbevis och endast vaccinationsbevis. PCR-test som visar negativt resultat eller tillfrisknandeintyg är inte giltiga.
− Det var varit väldigt tydligt från första början att det är ett slags intyg som gäller. Det är mycket bättre för oss som ska tillämpa reglerna än om regeringen hade sagt att det var vissa intyg som gällde utan att precisera vilka, säger Emelie Löfmark.
Pusselbit fattas
Poängen med vaccinationsbevis är att den som inte är fullvaccinerad nekas besöka evenemang som tillämpar sådana. Men för att arrangörer ska kunna återbetala biljetter fattas ett sätt att verifiera att personer verkligen inte är vaccinerade. Enligt föreningen Sveriges Producenter och Privatteatrar är det viktigt att upprätthålla det skydd som finns i köpevillkoren: köpt biljett återbetalas ej.
− Det är ekonomistiskt ohållbart om vem som helst kan uppge att de är ovaccinerade och få pengarna tillbaka. Därför behövs ett bevis på att en person inte är vaccinerad, säger Emelie Löfmark.
Hon poängterar att hela branschen varit nedstängd under coronapandemin och att det är först under hösten som verksamheten kommit igång igen. Därför måste regeringen och myndigheterna leverera svar på hur arrangörer ska kunna verifiera att någon inte är vaccinerad och hur kompensationen ska ske.
− Vi har under pandemin varit den bransch som drabbats hårdast av restriktioner, från första till sista dagen. Vi kommer inte att kunna hantera återbetalning av biljetter med anledning av vaccinbevis, utan att få ersättning för detta, säger Emelie Löfmark.
Kontroller betyder kostnader
Det är inte bara återbetalningar av biljetetter som leder till ökade kostnader för arrangörer av event. Biljettkontrollen får ett helt nytt moment i och med att även vaccinationsbevis ska kontrolleras. De som inte uppfyller reglerna ska avvisas från lokalen.
− Många har anlitat vaktbolag för att sköta kontrollerna. Det är en kostnad. Det vore rimligt att vi kompenseras för det genom någon form av administrationsbidrag per hanterad biljett, säger Emelie Löfmark.