Elpriset tynger tomatodlarna
I Elleholm utanför Mörrum i Blekinge odlar Thomas och Carola Lilja tomater i stor skala. Företaget som de driver sedan 2007 heter Elleholms Tomatodling och sysselsätter under högsäsong uppemot femtio personer. I genomsnitt skördas 200 000–300 000 tomater om dagen i de sex hektar stora växthusodlingarna.
Efterfrågan är god. Många konsumenter vill köpa närodlade, svenska tomater. Därför planerar företaget även att göra en större utbyggnad. I år har man dessutom gjort en mångmiljonsatsning i energisnål växtbelysning i 5 000 kvadratmeter av odlingen. Med 1 600 led-lampor blir det möjligt att ha året runt-odling och även erbjuda fler i personalen tillsvidareanställning. Annars tar säsongen slut i november.
Det hela skulle vara en solskenshistoria om det inte vore för elpriset.
− Hade jag vetat att elpriset skulle stiga flera gånger jämför med vår kalkyl hade vi aldrig investerat i lamporna och satt plantorna, säger Thomas Lilja som är Elleholms Tomatodlings vd.
Blekinge tillhör elområde SE 4, det sydligaste av de fyra områdena i Sverige som har olika priser på el. Det senaste året har prisskillnaderna skenat. När en kilowattimme (KWh) el i norra Sverige kan kosta ett tiotal ören kan samma KWh kosta över en krona i södra Sverige.
− Det finns tomatodlare i övre Norrland som kan sälja en ask tomater flera kronor billigare bara på grund av att elpriset är så mycket lägre där än här, säger Thomas Lilja.
Långsiktiga spelregler i energipolitiken
Han efterlyser en långsiktig energipolitik som ger planerbar elförsörjning som driver på omställningen till fossilfri energi. I slutänden handlar det enligt honom om inget mindre än förutsättningarna för att verka och bo i södra Sverige.
− Om vi skulle släcka lamporna och lägga ner blir femtio personer utan arbete och den redan låga självförsörjningsgraden av livsmedel blir ännu lägre på tvärs mot den nationella livsmedelsstrategin, säger Thomas Lilja.
Argumentet att elmarknaden är avreglerad och priserna sätts av marknaden ger han inte mycket för. I stället menar han att elområdena bygger upp inhemska konkurrenshinder mellan olika delar av Sverige.
− Gränserna mellan elområdena är dragna så att vi i Blekinge har underskott av elproduktion och får betala pris som sätts av efterfrågan i grannländerna, men i norra Sverige är det inte någon marknadsanpassning, säger han.