Att utvecklas eller avvecklas – det är frågan
Ett av Shakespeares mest kända citat är prins Hamlets ord: ”Att vara eller icke vara – det är frågan”. Med en mindre parafrasering har dessa berömda ord en hel del gemensamt med situationen för många av Sveriges små och medelstora företag, att utvecklas eller avvecklas – det är frågan.
Den som har startat och drivit företag vet att en förutsättning för företagets överlevnad är att utvecklas och hitta nya idéer. Ett växande företag behöver både anställa rätt kompetenser och utbilda redan anställda. Företag som står still löper risk att avvecklas snarare än utvecklas.
Stort behov av kompetens och utbildning
I veckan lanserade vi rapporten ”Vägar till kompetenslyft” som visar på de mindre företagens behov av kompetensutveckling. I arbetet med rapporten har jag varit i kontakt med många branschorganisationer och företag. Bilden jag fick till mig var företag med stort behov av kompetens och utbildning, som vill och behöver både anställa och utveckla sin personal, men som av olika anledningar inte kan det. Det skapar frustration. Jobben finns om kompetensen finns så varför är det ingen som lyssnar på företagens behov av kompetens och utbildning?
Historiskt har de stora företagen och industrin stått för tillväxt och ökad sysselsättning, men framtiden är redan här och det är i små och medelstora företag som jobben skapas. Utvecklingen går fort på arbetsmarknaden, ökade kunskaper inom IT, digitalisering och service ställer nya krav på arbetskraften. Företagens behov måste återspeglas i insatser för jobb och kompetensutveckling. Men då krävs förändring, inte bara i synen på vilka det är som skapar jobben utan även hur de inkluderas och kan påverka insatser och utbildningar som leder till jobb.
Små företag behöver kompetensutveckling
Det är framförallt anställda i små företag som behöver kompetensutveckling, men det är också i dessa företag det är svårast att få till utbildning. Vi vet att företagen efterfrågar stöd för finansiering och hjälp med det strategiska förarbetet kring kompetensutveckling. Företagarna föreslår därför att regeringen gör en årlig satsning på fyrtio miljoner kronor för strategisk kompetensinventering. Det möjliggör för företagen att identifiera vilka kompetenser som behöver utvecklas. För att kunna genomföra den utbildning som behövs föreslår Företagarna också en ökad avdragsrätt för kompetensutveckling.
Att mindre företag har många och olika behov och att det därför skulle vara svårare att lyssna på deras kompetensbehov är inte en godtagbar förklaring. Att något är svårt har sällan tillåtits stå i vägen för samhällsutveckling, då hade mänskligheten knappast kommit till månen. Det är dags för politiken, kommunerna och utbildningsansvariga att lyssna på och agera utifrån företagens behov. Om ni står för utbildningen så fixar vi jobben!